Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Könnyen felhúzzuk magunkat? Gyakran előfordul velünk, hogy haraggá változik bennünk a bosszankodás? Nem kell ezzel együtt élnünk. Íme tíz módszer a bosszankodás ellen – mellyel leszokhatunk erről a zavaró állapotról.

Sűrűn jellemző ránk a bosszankodás? Könnyen felkapjuk a vizet, bármiről is legyen szó? Ahhoz, hogy hangulatunk és boldogságunk terén jelentős javulást érjünk el, haragunkat meg kell szelídítenünk.

Az állandó stressz és bosszankodás számos problémához vezethet, a túlevéstől az álmatlanságon át a depresszióig. A haragos kitörések növelik a szívroham és a stroke esélyét is.

Szerencsére van néhány egyszerű megoldás, mellyel sokat tehetünk a bosszankodás ellen.

1. Tíz levegő: amint realizáljuk, hogy bosszankodás indult meg bennünk, vegyünk tíz lassú, mély lélegzetet. Csodákat tesz a bosszankodás ellen. Olykor a harag el is múlik ennyi idő alatt, ha nem, akkor is enyhül. A diafragmatikus vagy hasi légzés, amikor mélyen a hasból lélegzünk és telítjük tüdőnket, több oxigént juttat a szervezetbe, stabilizálva a vérnyomást és segítve a relaxációt. Mantrát is mondhatunk közben, ha szeretnénk.

2. Magyarázzuk meg magunknak: ha a légzések nem elég hatékonyak, segíthet a bosszankodás ellen, ha megmagyarázzuk magunknak, mi is történik velünk. „Bosszús vagyok most, mert….” Ha tudatosítjuk a problémát, a reakciót is meg tudjuk változtatni érzelmiről logikusra. Mentálisan ráadásul szüneteltetjük a bosszankodást, miközben a magyarázatot keressük.

3. Legyünk egy kicsit a másik helyében: ha egy adott személy az oka bosszankodásunknak, igyekezzünk az ő cipőjébe lépni egy kis időre és az ő szemszögéből is látni a realitást. Ez sokszor megmagyarázza, mit miért tesz. Az is lehet, hogy rájövünk, nem mi vagyunk a problémája oka. Ha legközelebb valaki bevág elénk a forgalomban, próbáljunk úgy tekinteni rá, hogy sürgős helyzet miatt siet.

4. Legyünk jó példák: ha legközelebb valaki felidegesít bennünket, igyekezzünk magunkat jó példaként látni – hatékony a bosszankodás ellen, ha saját viselkedésünkre figyelünk és türelmesen reagáljuk le a helyzetet, mintaképp szolgálva másoknak is. Tegyük fel magunknak a kérdést, mi lenne a legdiplomatikusabb és logikusabb magatartás, s viselkedjünk aszerint.

5. Ez csak átmeneti állapot: gondoljunk a bosszankodás ellen arra, hogy ez az állapot csupán átmeneti, nem tart örökké. Csak az a kérdés, meddig szeretnénk hergelni magunkat – ezt pedig mi magunk döntjük el. Tudatosítsuk magunkban, hogy ez az érzés véges és a mi ellenőrzésünk alatt áll!

6. Mi számít igazán? Amikor bosszankodni kezdünk, gondoljunk bele, hogy az a dolog, ami miatt most felhúztuk magunkat, mennyire fontos valójában? Számít valamit a mindennapjainkban? Ha erre figyelünk, meg fogjuk látni, mennyi minden nem lényeges – vagyis idegeskedni sem érdemes miatta. Olyan dolgokra irányítsuk inkább figyelmünket, ami jó közérzetet okoz és boldoggá tesz.

7. Milyen vicces vagy érdekes dolog történt velünk útközben? Tegyük fel magunknak ezt a kérdést. Csináljunk viccet abból, ami zavaró volt – jó taktika a bosszankodás ellen. Ha megpróbáljuk humorosan felfogni a szituációkat, nevetéssel és mosollyal is elintézhetjük azokat magunkban. Pszichológiailag nem tudunk egyszerre két érzést átélni.

8. Keressünk megoldást: amennyiben a bosszankodás tárgya visszatérő dolog, vagy nem sikerül segíteni magunkon, érdemes feltennünk magunknak a kérdést, van-e valami, amit tehetünk, hogy a helyzet jobb legyen? Még ha az kis dolog is, kiránt abból az érzésből, hogy tehetetlenek vagyunk. Ha pedig megtaláljuk a megfelelő megoldást, még jobb. Ráadásul ráébredünk: több erőnk van, mint gondoltuk volna.

9. Bízzunk az időben: egy idő után valószínűleg másként látjuk majd a jelenben haragot, frusztrációt kiváltó szituációkat – ha erre gondolunk, az szintén hatásos lehet a bosszankodás ellen. Lehet, hogy már humorral vagy hálával emlékezünk vissza rá. Érdemes észben tartanunk, hogy ami most rossznak tűnik, az a jövőben nem feltétlenül az.

10. Ha segítség kell: lehetséges, hogy a bosszankodás ellen nincs más mód, mint szakértői segítséget kérni, kibeszélni problémánkat magunkból. A szakembernek elmondhatjuk, miként reagáltunk le a múltban helyzeteket és miért nem működik a stresszkezelésünk. Fontos, hogy segítőnk kívülálló legyen, aki más szemmel néz a problémáinkra, mint mi.

Lehet az egyébként barát is, aki nincs bevonva a szituációba, így kívülállóként tud rá tekinteni és felfedezi a problémás pontokat. Sokat segíthet, ha viselkedésünkre mások szemével tekinthetünk.

Nézzük meg közelebbről haragunk súlyosságát és gyakoriságát – ha ezek a bosszankodós epizódok túl sűrűek és zavarják mindennapjainkat, valóban szükségünk van szakember segítségére.

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts