Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Lehet, hogy sokan nem akaratgyengeségből nem tudnak ellenállni egy szép szelet tortának vagy egy nagy zacskó chipsnek. A legtöbb embernek ugyanis van egy bizonyos hatodik ízérzéke, amellyel a zsírok ízét érzékeli, és akiknél ez a fajta érzékelés nincs jelen, hajlamosabbak lehetnek a hízásra.

A szakértők évekig hitték, hogy nyelvünk mindössze négy ízt – édes, sós, savanyú, keserű – tud érzékelni, majd felfedezték az umamit, az ötödik, zamatos, sokak szerint húsra emlékeztető ízt.

Egyes tudósok szerint egy génvariáns bizonyos emberek érzékenyebbé tehet a zsírmolekulákra. Egészen a közelmúltig feltételeztük, hogy a zsíros ételek utáni vágyért érzékszerveink tehetők felelőssé, a Washington Orvosi Egyetem munkatársai szerint azonban a CD36 elnevezésű receptor lehet a ludas.

Azok, akiknek szervezetében a CD36 nagy mennyiségben van jelen, jobban érzékelik a zsíros ételeket és kevésbé vágynak azok ízére. Kísérletükhöz az egyetem tudósai 21 túlsúlyost kértek fel, akiket megkértek, kóstoljanak meg három különböző anyagot és mondják meg, melyik különbözik a másik kettőtől. Az egyik anyagba a szakértők kis mennyiségű zsíros olajat csöpögtettek, míg a másik két anyag zsírmentes volt.

A legmagasabb CD36 szinttel rendelkező önkéntesek nyolcszor érzékenyebben reagáltak a zsír jelenlétére, mint azok, akiknek szervezetében csak feleannyi mennyiségű receptor volt.

“A jövőben meg kell vizsgálnunk, hogy a zsír érzékelésének képessége mennyiben befolyásolja a zsírbevitelt és ezáltal az elhízásra való hajlamot” – mondta el Nada professzor, a kutatás vezetője.

A CD36-tal kapcsolatos korábbi állatkísérletek megmutatták, hogy a receptor szervezetben való jelenlétére nem csak örökletes tényezők vannak hatással, hanem a zsírfogyasztás is: minél magasabb a zsírbevitel, annál kevesebb CD36 termelődik.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts