Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Mivel a munkaadók egyre kevésbé tudják anyagilag kifejezni értékelésüket, más szempontokat is figyelembe kell venniük. Ha munkaadó illetve vezető pozícióban lévő vagy, itt egy pár ötlet, hogy hogyan motiválhatod csapatodat, anélkül, hogy anyagilag megterhelő lenne.

Ne kritizálj, és ne oktass ki másokat

Egy alapigazság: senki sem szereti hallani a saját hibáit. Következésképpen senkit sem dob fel, ha azt hallja, hogy már megint elrontotta napi feladatát. Szóval ahelyett, hogy azt mondanád: ´Ezt nem csináltad jól!´, kérdezd meg,: Biztos, hogy ez volt a legjobb megoldás? Esetleg meg lehetett volna közelíteni ezt a problémát más szemszögből is? Ha igen, mi lett volna a legjobb megoldás? Így megbeszélitek a dolgot, és nem mutatsz rá újjal mindenki előtt.

Ne félj dicsérni

Ingyen van és mindenki akarja. Természetesen nem mindegy, hogy ki dicsér meg, de ha a főnöködtől kapod a biztatást és a jó szavakat, annak nagy hatása van. Ha látod, hogy a csapat szép eredményt ért el, ne habozz megdicsérni őket. Először személyesen beszélj velük, majd mások előtt is megdicsérheted. A hatás biztosan nem marad el.

Menedzser – biztos, hogy szükség van rá?

Most biztosan sokan azt kérdik, hogy projekt projekt menedzser nélkül? Szkeptikus vagy, ugye? De gondold csak végig! Ha inkább arra ösztönzöd a munkásaidat, hogy nagyobb felelősséget vállalva csapatban dolgozzanak, az csodákra képes. Hogy miért? Mert így nem a felettesüknek kell jelenteniük, hanem a csapattársaiknak kell bizonyítaniuk. Mert mi rosszabb annál, hogy cserben hagyod a főnöködet? Ha cserben hagyod a csapatodat. Így nagyobb erőbedobással és felelősséggel fognak dolgozni. Korán érkeznek, későig maradnak és több energiát fordítanak a problémák megoldására.

Ne parancsolj… kérj véleményt

Az emberek nem szeretik, ha megmondják nekik, hogy mit tegyenek. Mit tegyél hát? Tanuld meg úgy tálalni saját ötleteidet, hogy alkalmazottaid azt higgyék, az ő ötletük volt. Például: Nem azt mondod, hogy ezt nem úgy kell csinálni, hanem: Mit gondolsz, ha ebből a szemszögből közelítjük meg a dolgokat, segítene nekünk? Vagy: Szerinted jó ötlet lenne így csinálni?, Mit szólsz hatásos lenne, ha ezt a módszert használnánk?

Kis apróságok

Kifejezheted elismerésedet, ha egy megbeszélésen nyilvánosan megdicséred egy-egy alkalmazottadat. Aztán ott vannak a kis ajándékok, amelyek nem kerülnek sok pénzbe vagy nagy erőfeszítésbe. Egy vacsora- vagy ebédmeghívás, egy jelképes diploma, egy egynapos wellness szolgáltatás, dísztábla – ezek nem kerülnek sokba, viszont értékesek lehetnek az alkalmazottak számára, hiszen érzik, hogy figyelnek rájuk, és nem marad észrevétlen munkájuk.

Rendezz céges bulikat

Rendezhettek közös pikniket, megünnepelhetitek a születésnapokat, karaoke partit rendezhettek, ha valaki szép eredményeket ér el – ezek mind közelebb hozzák egymáshoz az embereket. És ki ne dolgozna hatékonyabban barátságos, családias környezetben? Ha az év különböző hónapjaiban megragadod az alkalmat, hogy céges bulit rendezz (nemcsak az ünnepi időszakban) az alkalmazottaid érezni fogják, hogy velük együtt örülsz, hogy tényleg értékeled őket.

Osztozz velük

Amikor a cég fejlődik és meghozza a kellő profitot, ünnepeljetek, így mindenki tudni fogja, hogy értékeled a kemény munkájukat, amit a cég érdekében végeznek. Mondd el másoknak is, hogy milyen szépen haladtok alkalmazottaid profi hozzáállásának köszönhetően. Ha valami nem megy jól, azt is mondd el nekik. A csapatodnak tudnia kell, hogy milyen helyzetben van a cég, ahhoz, hogy hatékonyan végezhesse a munkáját.

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts