Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Miért van szükség rá egyáltalán, hogy ünnepeljük a férfiakat? Hát, tulajdonképpen miért ne – megérdemlik, nem? A férfiaknak is kell nap, így aztán… lőn. Éspedig azért esik november 19-ére, mert 1999-ben egy Jerome Teelucksingh nevű Trinidad és Tobagói doktor kitalálta, hogy aznap legyen, mivelhogy édesapjának ezen a napon van a születésnapja.

Mire hívja fel a figyelmet a férfinap?

Ahogy a nőknek, úgy a férfiaknak is vannak a nemükre jellemző problémáik, jelesül olyanok, amelyek statisztikailag inkább őket sújtják. Ilyen az öngyilkosság, amelyben túlnyomórészt férfiak érintettek: 2018-ban például Magyarországon 1276 férfi és 380 nő vetett véget az életének. A függőséggel összefüggő betegségek is nagy számban érintenek férfiakat, és persze ott vannak a prosztatarák kockázatai; az ennek megelőzését célzó Movember mozgalom is éppen novemberre esik.

A nemzetközi férfinap hat alappillére

1. Népszerűsíteni férfi példaképeket; nem csak filmsztárokról vagy élsportolókról van szó, hanem mindennapi, dolgozó emberekről, akik példaértékű, becsületes életet élnek.

2. Felhívni a figyelmet férfiak pozitív hozzájárulására a társadalomhoz, a közösségekhez, a családhoz, a házassághoz, gyerekneveléshez és a környezethez.

3. Ráirányítani a figyelmet férfiak egészségére és jóllétére társadalmi, érzelmi, fizikai és spirituális értelemben.

4. Észrevenni a férfiakkal szembeni diszkriminációt például szociális szolgáltatások, társadalmi elvárások és jogi folyamatok tekintetében.

5. Javítani a nemek közötti kapcsolatokat és előmozdítani az egyenlőséget.

6. Biztonságosabb, jobb világot teremteni, amelyben az emberek biztonságban érezhetik magukat és kihozhatják magukból a legjobbat.

De nem csak a férfiakat sújtó betegségek adhatnak apropót a férfinap megünneplésére, hanem az a több ütemben és rohamos sebességgel zajló forradalom is, amely teljesen átalakította a nemi szerepeket. Gyakran előforduló kifejezés a „mérgező férfiasság”, az az attitűd, amely szerint érzelmeket kifejezni vagy gyengeséget mutatni férfiatlan dolog, és amelyet egyes érvek szerint csecsemőkoruk óta belenevelnek a férfiakba.

Adjak ajándékot az életem férfi szereplőinek?

Ez egyelőre nem szokás, de ha kedved tartja, miért ne? Akár adsz ajándékot, akár nem, mindenképp érdemes megemlíteni a dolgot a párodnak, a gyerekeidnek, az apukádnak…, és megfigyelni, kihúzzák-e magukat, büszkébbek-e attól, hogy a világ népességének erősebbik felével egyetemben ünnepeltek lettek egy napra.

Forrás: evamagazin.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts