Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A Mazsola és Tádé című bábfilm sorozat most 50 éves. 1969 novemberében kezdődött el a mesefilmek elődjének is nevezhető édes kis bábsorozat. 

Országszerte sok-sok gyermek várta izgatottan Mazsola és Tádé újabb és újabb kalandjait. Sőt, a legtöbben a mai napig meleg szívvel gondolunk vissza a szereplőkre és a TV előtt töltött percekre.

1963-ban született meg a Mazsola című bábfilmsorozat, amely Manócska és a kismalac mindennapjait mutatta be a nézőknek. A sorozat megálmodója Bálint Ágnes elmesélte, hogy az egész ötlet egyetlen vonatút alatt pattant ki a fejéből.

Mazsola, a kismalac hangját Havas Gertrúd adta. A legtöbb gyerkőc odáig volt a karakterért, hiszen kurta farkú barátunk pont olyan makacs, félős és olykor még hisztis is, mint a legtöbb ifjú néző. A gyerekek végre „sorstársra” lelhettek Mazsola szerepében és lehetőséget kaptak, hogy kívülről is megszemléljenek néhány szituációt, amikbe ők is akármikor belecsöppenhettek.

Akár tekinthetjük tanmesének is, mivel Manócska mindig megmutatta a gyermeteg módon féltékenykedő és irigy Mazsolának, hogy mi a helyes és mi nem. Manócska hangja Bölöni Kiss István volt. A szinkronhangok feladata volt a szereplők életre keltése, tehát nem csak hangjukat adták, hanem a bábokat is ők mozgatták, olvashatjuk a 24.hu-n. Mazsola meséjének akkora sikere volt, hogy az indulása után 6 évvel meg is született a folytatás Mazsola és Tádé néven. Ekkor a nézők megismerkedhettek egy új szereplővel Tádéval, aki Mazsola kistestvére volt.

Tádé hangját Váradi Hédi adta. A kis bábfigurát szinte azonnal mindenki a szívébe fogadta. Gyakran feltűnik még egy mellékszereplő is, Varjú bácsi. A második évadban Rebró Mara, a harmadikban pedig Erdős István hangján hallhattuk őt. A Mazsola és Tádé „forgatása” során már nem báboztak és beszéltek egyszerre a szereplők életre keltői, hanem a szinkronhangokat az utómunkálatok során vették fel. A sorozatnak 3 teljes évada is készült. Sajnos Bölöni Kiss István és Havas Gertrúd halála miatt tovább nem folytatódott a mese. De egy biztos, minden nagy gyermek fülében örökre csengeni fog Manócska, Tádé és Mazsola hangja, mint ahogy az elmúlt 50 évben is.

eletigenlok.hu

Similar Posts