Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A pihentető éjszakai alvás egyike a legjobb dolgoknak, amit a testünkért tehetünk. Ám bármennyire is egyszerűnek tűnik a dolog, az emberek többsége még mindig küszködik azzal, hogy éjjelente jól aludjon.

Különösen az alvás mélysége a nagyon fontos, hiszen ekkor tudjuk magunkat kipihenni, gyógyulunk, és megújulunk.

Sajnos a mai modern világban rengeteg minden befolyásolja negatívan az éjszakai alvásunkat: a mesterséges fény, az elektronika, a stresszes munkahely és a koffein csak néhány ezek közül. Épp itt az ideje tehát, hogy tegyünk valamit a jobb és minőségibb alvásidőért.

Lássunk hat egyszerű dolgot, amitől pihentetőbbé válhat az álma

Nem mindegy, mikor edz

A sportolásnak számtalan egészségügyi előnye van. Egyikük az a képessége, hogy egészséges fáradtságot biztosít az elalváshoz. Bár az edzés rendkívül hasznos az alvás szempontjából, azt javasoljuk, hogy inkább napközben kerítsen rá sort, semmint az esti időszakban, amikor már megpróbálna pihenni. A megerőltető testmozgás ugyanis beindítja az adrenalintermelést és emiatt még egy jó darabig ébernek fogja magát érezni, erre pedig egyáltalán nincs szüksége. Nos, pontosan ez az, amiért azt javasoltuk, hogy este már ne eddzen.

Délután már kerülje a koffeint

A koffein köztudottan egy olyan stimuláns, amely hatással van az alvásra. A felezési ideje körülbelül 5 óra. Azaz, ha délután háromkor iszik egy kávét, az este tízkor még bőven hat a szervezetére. Tehát még akkor is jelen van, amikor megpróbálna egy kiadósat aludni. Főként azok nem tudnak a délután elfogyasztott kávé élénkítő hatásától pihenni, akik még nem igazán vannak hozzászokva a koffeinhez.

Vacsorázzon időben

Az esti étkezését tegye minél korábbra, hogy a gyomrának legyen elég ideje kiürülni. Ez akár két óra hosszáig is eltarthat. Ha üres gyomorral tér nyugovóra, elkerülheti a refluxos tüneteket, amik fekvés közben kínozzák.

Telepítsen kék fény szűrőt a számítógépére és a telefonjára

Ha a legtöbb emberhez hasonlóan Ön is használja esténként a telefonját, vagy a laptopját, gondolja meg, hogy telepít egy kék fény szűrőt. A látható fényspektrumok közül a kék fény hullámhossza az, ami a leginkább hatással van az alvásidőre. Ezek a szűrők egyszerűen letölthetők a mobil eszközökre és a számítógépekre és automatikusan kiiktatják a kék fényt az esti órákban.

Honoljon teljes sötétség a hálószobában

Próbálja ki a teljes sötétben való alvást. Ha álmatlansággal küszködik, érdemes megpróbálni, hiszen sötétben termelődik leginkább az alvását segítő melatonin. Ha alvás közben bármilyen mesterséges fény jelen van a környezetében, megszakíthatja a cirkadián ritmust, elnyomja a melatonin termelést, és mindez negatívan befolyásolja az alvás minőségét. Tehát akkor jár a legjobban, ha lehetőségeihez mérten minden mesterséges fényt kiiktat a hálószobájából. Kapcsolja ki, vagy vigye ki a szobából az összes elektronikus eszközt, eressze le a redőnyt és húzza be a sötétítőfüggönyöket, hogy ne szűrődjön be az utcai lámpák fénye.

Menjen korábban aludni, mint szokott

Tanulmányok kimutatták, hogy az éjfél előtti alvás órái rendkívül hasznosak, ha jól szeretnénk aludni. Ezért azt javasoljuk, hogy igyekezzen elaludni este tíz óra előtt, mivel ezek a korai órák sokkal fontosabbak, mint az alvás összideje. Ha kábának szokta magát érezni ébredéskor, ne próbáljon meg többet aludni. Helyette inkább feküdjön le korábban és ébredjen is fel korábban.

Az alvás nagy szerepet játszik az energiaszintünk tekintetében és befolyásolja az is, hogyan érezzük magunkat a nap folyamán.

Éppen ezért fontolja meg ezeket a tippeket. Néhány talán nem fog működni az Ön esetében és a napi szokások megváltoztatása is eltarthat egy ideig, de ha dolgozik rajta, remélhetőleg rendszeresen jó éjszakái lesznek.

Forrás: elethosszig.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts