Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Töltsük fel energiaraktárainkat!

A tavasz beköszöntével a színek is visszaköltöznek a világba. Na meg a piacra, kiskertbe, a hipermarketek zöldségpultjaira. A friss tavaszi zöldségekkel érdemes feltölteni a vitaminraktárakat.

Spenót

Az egyik legegészségesebb zöld leveles zöldség kimagasló mennyiségű ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ám B-, C- és E-vitaminban sem szűkölködik. Sejtmegújító hatása magas magnézium tartalmának köszönhető, mangántartalma pedig segít a vérképzésben, az idegrendszer megfelelő működésében, valamint az egészséges anyagcsere biztosításában. A spenót erőteljes immunerősítő hatással rendelkezik, emellett támogat mindenféle fogyókúrát, mivel vízhajtó hatással bír, továbbá serkenti az emésztést, és a bélrenyheség megszüntetésében is segít. Nem utolsósorban pedig megszépíti a bőrt, valamint jó hatással van a körmök és a haj egészségére is.

Borsó

Gazdag B1-, B2- és C-vitaminban, ezek a vitaminok pedig fontos szerepet játszanak az anyagcserében. Rendszeresen fogyasztva segíti a méregtelenítést és a zsírégetést, kellemes, édes ízének köszönhetően pedig az édesség utáni vágyadat is csillapíthatjuk vele. Fogyasztható levesként, főzeléknek vagy párolva, de leghatékonyabb nyersen elrágcsálva.

Retek

A roppanós, pikáns ízű retket nyersen érdemes fogyasztani, remek ízt ad a salátáknak, de egy rostkenyérből készült szendvicsben is ott van a helye. Magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést, átmossa a bélcsatornákat, káliumtartalma miatt pedig vízhajtóként is használható. Energiatartalma alacsony, viszont gazdag a zsírégetéshez nélkülözhetetlen C-vitaminban.

Sárgarépa

Hatóanyagai közül az A-vitaminok a legfontosabbak, de tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint is, továbbá antioxidáns flavonoidokat, illóolajokat. A benne található értékes hatóanyagoknak köszönhetően a sárgarépa véd a szabadgyökök ellen – így segít megelőzni a rákos megbetegedéseket -, fiatalít, serkenti a sejtanyagcserét, erősíti az immunrendszert, de jó hatással van a látásra és a szívműködésre is. Nem beszélve arról, hogy magas rosttartalma révén serkenti az emésztést, és a méregtelenítésben is jelentős szerepet játszik. A legjobb, ha felaprítva vagy reszelve fogyasztjuk, ám, mivel az A-vitamin zsírban oldódik, egy kis olajat is érdemes hozzákeverni.

Spárga

Nemcsak gazdag fehérjeforrás és alacsony kalóriatartalmú, de rengeteg rostot tartalmaz. A benne levő vitaminok: C- és K-vitamin, folsav, kálcium, magnézium és kálium. A spárgát könnyű beépítenünk diétánkba, mert gyorsan elkészíthető és nagyon finom. Grillen vagy gőzben megfőzve is elkészíthetjük.

Saláta

Értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint és B-vitamint tartalmaz. Alacsony energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

Újhagyma

A tavasszal ismert „újhagyma” nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, melynek gyökér része nem fejlődött kis teljesen. Jótékony hatása, hogy segít megelőzni az érelmeszesedést, és segíti az emésztést. B1, B2, C vitamin és nikotinsav, vas, jód, kálium, foszfor, szelén, kalcium és cink található benne. Használható szószokba, pástétomokba, salátába, de gyógyhatása nyersen érvényesül a leginkább.

Sóska

Jellegzetes savanyú ízét a benne található oxálsavnak köszönheti. Hashajtó hatása van. Főzelék, leves készíthető belőle, de használják saláták ízének fokozására is. Savanykás ízének étvágygerjesztő hatása is van. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonynak tartják a skorbut gyógyítására és megelőzésére. Sok ásványi sót, meszet, foszfort és vasat tartalmaz.

Csak a szezonjában

Bár nagy a kísértés, mégse vegyünk méregdrága primőrt, hanem várjuk meg, amíg a kiskertekben is megterem a zöldség. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy friss, sérülésmentes terméket vásároljunk – de ügyeljünk arra is, hogy ne legyenek fényesek vagy tökéletesek – ezeket vegyszerezik és fényezik. A zöldséget felhasználhatjuk salátákban vagy köretként, semmi esetre se főzzük túl (legegészségesebb a párolás).

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

 

Similar Posts