Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Antibiotikumokat nemcsak a gyógyszertárakban, de a természetben is találhatunk. Hogyan és milyen betegség esetén használhatjuk ezeket?

Az antibiotikumok felfedezése óriási áttörést hozott az orvostudományban, segítségével ugyanis számos olyan betegség gyógyíthatóvá vált, amelybe korábban rengetegen belehaltak. Az első ilyen a penicillin volt, amelyet az 1940-es években fedeztek fel, majd hamarosan több másik készítmény (cefalosporinok, tetraciklinek, karbapenemek) követte. Nemcsak a patikák polcain találkozhatunk ugyanakkor antibiotikumokkal, hanem a természetben is. Ezek a növények persze nem válthatják ki az orvos által felírt készítményeket, de hatásosak lehetnek bizonyos fertőzések elleni küzdelemben.

Fokhagyma

A fokhagymát világszerte számos ország néphagyománya számon tartja gyógyhatása miatt. Antibakteriális hatását már tudományos kutatások is igazolták, kimondottan hatásos lehet például a szalmonella, illetve azE. colifertőzés kezelésében, illetve az antibiotikumok egy részére rezisztens tuberkulózis ellen is.

Méz

A mézet már az ókori görögök is használták fertőtlenítésre és a sebgyógyulás gyorsítására. Méztartalmú készítményeket a mai napig használnak például égési sérülésekés fekélyek kezelésére, elsősorban a benne lévő hidrogén-peroxidnak köszönhetően. Egy 2016-ban publikált tanulmány azt is igazolta, hogy a mézes kötés segíti a gyorsabb sebgyógyulást.

Gyömbér

Egy 2017-es tanulmány igazolta, hogy a gyömbér természetes antibiotikumként felveszi a harcot számos baktériumtörzzsel. Ezen kívül gyomorproblémák, émelygés és tengeribetegség kezelésére is alkalmas.

Kasvirág

A kasvirágot az indiánok évszázadokkal korábban is gyógynövényként tartották számon. Két gyógyászati célokra használt faja van: a bíborlevelű és a keskenylevelű kasvirág. A növények gyökerét, illetve föld feletti részét is hasznosítják, jó baktériumölő, hatásos például a „húsevő baktériumként” ismert Streptococcus pyogenes ellen.

Aranygyökér

Az aranygyökér elsősorban a berberin nevű hatóanyagnak köszönheti antibiotikus hatását. Főként légzőszervi, illetve emésztési problémák kezelésére szokták alkalmazni, teaként, illetve kapszula formájában is fogyasztható. Jól alkalmazható még bakteriális hátterű hasmenés, illetve húgyúti fertőzések kezelésére.

Szegfűszeg

A szegfűszeget hagyományosan fogászati problémák kezelésére használják. Kutatások viszont azt is igazolták, hogy bizonyos baktériumok, például E.coli ellen is hatásos lehet.

Oregánó

Az oregánó fogyasztása serkenti azimmunrendszerműködését, illetve gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. Hatásait további kutatásokkal kell igazolni, annyi azonban biztosnak tűnik, hogy rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészségünkre.

Forrás: hazipatika.com

Életigenlők.hu

Similar Posts