Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cékla az egyik legegészségesebb zöldség a világon, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és értékes antioxidánsokkal. A céklalé egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az utóbbi időben, mivel csökkenti a vérnyomást, a gyulladás szintjét a szervezetben, és jelentősen megnöveli a sportteljesítményt.

A céklalé rengeteg értékes tápanyagot tartalmaz, így ha valaki rendszeresen fogyasztja, biztos, hogy nem fog semmilyen tápanyaghiánytól szenvedni.

A cékla gazdag forrása a folsavnak, amely biztosítani tudja a sejtek egészségét. Egy kitűnő antioxidáns, C-vitamint is tartalmaz, amely szerepet játszik a gyorsabb sebgyógyulásban és az immunrendszer fellendítésében.

A céklában lévő B6-vitaminnak anyagcsere-szabályozó szerepe van, de a vörösvértest termelésében is szerepet játszik. A benne lévő kalcium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely a csontok egészségét óvja.

A cékla vasat is tartalmaz, amely az oxigénszállító vörösvérsejtek termelését támogatja. A zöldségben lévő magnézium az immunrendszer munkáját segíti, de szükség van rá a szív, az izom és az ideg egészséghez is.

A céklában sok mangán is van, amely az anyagcsere egyik fontos ásványi anyaga, illetve a vércukorszint normalizálásában is kitüntetett szerepe van.

A benne lévő foszfor egy nélkülözhetetlen tápanyag, hiszen szükség van rá a csontok és a fogak egészségének fenntartásához és a sejtek javításában is részt vesz.

A réz elősegíti a kollagéntermelést, de a csontok és vérerek egészségét is biztosítja, illetve az immunrendszer működését is megtámogatja.

A céklában lévő cink elősegíti a sebgyógyulást, támogatja az immunrendszert és a normális növekedést segíti elő.

A cékla ezen kívül fitokemikáliákban is gazdag. Ezeknek fontos szerepe van az immunrendszer fellendítésében, a gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz minimalizálásában.

A betalain adja a cékla mélybordó színét. Ez fontos antioxidánsnak is számít, amely gyulladáscsökkentő és méregtelenítő tulajdonsággal is rendelkezik.

A cékla azért is olyan egészséges, mivel nitrátokat tartalmaz. Ezek olyan vegyületek, amelyek jelentősen javítják a vér áramlását és elősegítik a szív egészségének fenntartását, illetve a megfelelő keringést is biztosítani tudják.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts