Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is – mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

Csókay András arról beszélt: a stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és “minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is”. Ugyanakkor a “szív legmélyén lévő félelem” hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringési és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon.

Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy “a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket”, a “lelkünk legmélyén”, ahová csak az ember maga és Isten lát.

“Arról a félelemről beszélek, ami a lelkünkben, a szívünk mélyén van, mert a félelmet nagyon könnyű palástolni. (…) Nagyon fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünknek a leges legmélyén, ahova, ki kell mondjuk, csak a Jóisten lát le.” – mondta a szakember.

Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság.

Hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a “valós, félelemmentes énhez” mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

“A bezártság is okozhat egy túlzott félelmi reakciót. Aki nem tudja magát egyedül, bezártan jól érezni, annak bizony jön a félelem.” – fogalmazott az orvos, majd hozzátette, nem szabad panaszkodni, fontos, hogy megtaláljuk az örömünket.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

Forrás: MTI/Fotó: 3szek.ro

eletigenlok.hu

Similar Posts