Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Szerencsére egyre több emberben tudatosul, hogy a dohányzás mennyire káros az egészségre. Ma már a filmekben is többnyire azt közvetítik, hogy a dohányzás egy szégyellni való cselekedet, és ez jó dolog. Sokan azonban hiába vannak tisztában azzal, hogy a dohányzás olyan betegségeket generálhat, mint a rák vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke vagy az ínybetegségek, egész egyszerűen fittyet hánynak minderre és tovább mérgezik magukat a cigarettával.

A dohányzásnak nemcsak a fent említett betegségek, hanem egyéb következményei is lehetnek. A dohányzás a bőrnek is árt. A cigarettafüst nagymértékben öregíti a bőrt és idő előtti ráncosodást okozhat. Ráadásul növeli a bőrfertőzések kockázatát, illetve a sebek is hosszabb ideig gyógyulnak, ha valaki aktívan dohányzik.

A dohányzás rontja a látást. A dohányzó emberek jobban ki vannak téve a szürkehályog veszélyeinek, ami a látásvesztés egyik gyakori oka.

A dohányzás nagyon rossz hatással van a hallásra. Mivel a dohányzás oxigénhiányt idéz elő, így nagy esély vagy a teljes vagy a részleges hallásvesztésre.

A dohányzás megöli az ízlelőbimbókat. Ez élvezhetetlenné teszi az étkezést, vagyis nem okoz olyan fenomenális örömöt az ételek kóstolgatása, hiszen a dohányos ember kevésbé érez ízeket.

A dohányzás az egész testben gyulladást válthat ki. Vagyis egy idő után krónikus gyulladás alakulhat ki a szervezetben, ami rendkívül káros az immunrendszerre, nem beszélve arról, hogy a betegségek egyik kiindulópontja a szervezetben kialakuló gyulladás szokott lenni.

A dohányzás befolyásolhatja a termékenységet és a nőknél felelőssé tehető a meddőség kialakulásáért. Ha valaki terhesen dohányzik, elősegíti, hogy a várandóssága alatt szövődmények alakuljanak ki nála, illetve ez a születési rendellenességek kockázatát is jelentősen megnöveli. A dohányzás a férfiakra is rossz hatással van, hiszen a cigaretta rontja a spermák minőségét és számát, növeli az erekciós zavar kockázatát.

A passzív dohányzás is nagyon káros az egészségre. Kisgyermekeknél fokozza az asztma, a légzőszervi fertőzések és a hirtelen csecsemőhalál szindróma kialakulásának kockázatát.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts