Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A hepatitis a máj gyulladásos betegsége, amely leggyakrabban vírusfertőzés következménye. Öt vírustípust különböztetünk meg: A, B, C, D és E típusokat. Ezek tartoznak a figyelem központjába a vírusfertőzés által okozott jelentős betegségteher és megnőtt halálozási kockázat miatt (6000-8000 beteg hal meg évente májzsugor következtében). Különösen a B és a C típus (HBV, HCV) fertőzése veszélyes, amely gyakran, akár évtizedekig tünetmentes maradhat és így könnyen krónikus májbetegséghez vezethet.

A HBV vagy HCV fertőzés által okozott krónikus májbetegség során – kezelés nélkül – idővel jelentősen megnő a májzsugor és a májrák kockázata.

Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint megközelítőleg 400 millió hepatitis B és 170 millió hepatitis C (krónikus) vírusfertőzött ember él a Földön. Magyarországon nagyságrendileg 100 ezer ember él hepatitis B és C vírusfertőzéssel. Tünetek hiányában kb. 75%-uk nem is tud betegségéről. Tünetek jelentkezése és a betegség késői diagnosztizálása után a kezelés már sokkal költségesebb, miközben a gyógyulás esélye jelentősen lecsökken.

Hepatitis elleni védőoltás

1925. július 28-án született prof. Baruch Blumberg, a hepatitis B felfedezője, és a hepatitis B elleni vakcina kifejlesztője. 1976-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták a fertőző betegségek terjedésének új mechanizmusainak felfedezéséért. Munkásságának elismeréseként 2010-ben a WHO a World Hepatitis Alliance-szel együttműködésben úgy döntött, hogy a Nobel-díjas professzor előtt tisztelegve születésnapját választják a Hepatitis Világnap dátumául.

A hepatitis C felfedezése: Az 1970-es évek közepe táján Harvey J. Alter és munkatársai igazolták, hogy a transzfúziót követő hepatitis esetek nagy részét nem a hepatitis A- vagy B-vírus okozza (a betegséget ekkor non-A non-B hepatitis-nek nevezték el). 1987-ben Michael Houghton, Qui-Lim Choo és George Kuo, Dr. D.W. Bradley közreműködésével az ismeretlen kórokozó azonosítására új diagnosztikus tesztet fejlesztettek ki. 1988-ban Alter megerősítette a vírus létezését. 1989 áprilisában a Science két cikkében közölték a HCV felfedezését. A felfedezés eredményeként jelentősen javultak a diagnosztizálás esélyei és a vírusellenes kezelés hatékonysága. 2000-ben Dr. Altert és Dr. Houghtont a klinikai orvosi kutatások Lasker-díjával tüntették ki.

Forrás: hazipatika.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts