Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

hogyan, mit tegyünk, hogy jól hassanak?

A gyógyulás akkor az igazi, ha megújulás kíséri az élet többi területén is: hiszen egy új esélyt kapott az ember! Ezt az esélyt érdemes megragadni!

A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 12 szirmú egészségvirága több olyan életterületet is mutat, amik ha jól vagy rosszul működnek bizony a testünkre, lelkünkre, teljesítőképességünkre, emberi kapcsolatainkra kihatnak. Közöttük van a relaxáció, az alvás, jó levegő… ezekben egészen biztos, hogy a berendezés, az otthonunk kialakítása fontos szempont. Manapság divatos a feng shui térrendezési fortélyokat olvasgatni, de tudjuk, hogy nem elegendő elméletben tudni… De hogyan kezdjünk hozzá? És mit, mikor várhatunk, ha hozzákezdünk? Ezekről beszélgettünk Halász Alexandrával, az ország egyik legismertebb feng shui szakértőjével.

Jelentős követőd van a közösségi médiafelületeken, köztük én is figyelemmel kísérem a térrendezéssel kapcsolatos posztjaidat, videóidat. Mind, azon túl, hogy élvezetes, olyan fortélyokat ad át, amit a gyakorlatban is alkalmazni tudunk. Mikor, mi vitt a feng shui világába?

Engem is meglep, mennyi embert érdekel ez a téma. Huszonöt éve foglalkozom ezzel, és nap mint nap kapom a visszajelzéseket a sikerekről, ami nagy öröm. Az otthonteremtés olyan befektetés, ami megtérül, a saját életemben is átélem, hogy ha teszek valamit, akkor annak eredménye is van, hiszen energia nem vész el. Engem mindig is érdekeltek a keleti eredetű dolgok – a japán selyemfestés, vagy a kínai arcdiagnosztika – és persze a feng shui is. Ráadásul tervezőmérnök- építőipari kivitelező családba születtem, mondhatni építkezéseken nőttem fel. Igazán otthonos közeg! A feng shui harmóniateremtő filozófiája a maga gyakorlatiasságával, „lila köd mentesen” nagyon is beillik a magyar gondolkodásmódba, nem áll távol tőlünk. Amikor először hallottam róla, rögtön tudtam, hogy ez remek dolog, és egyáltalán nincs „kínaiul”. Persze, nap mint nap szembesülök azzal, hogy „akasztják a hóhért”: saját közegemben is mindig van tennivaló!

A Bágua-térkép sémája

Mindannyian vágyunk rendezett életre, kívül-belül harmóniára… de a megvalósításban rendre „akadályokba” ütközünk. Türelmetlenek vagyunk, kifogásokat gyártunk, hogy ez nekünk miért nem megy úgyse. Szerinted miért van az, hogy vágyunk valamire, teszünk is a célért, de a szalmaláng effektus gyorsan ellobbantja a nagy elhatározást. Szerinted miért vagyunk így bekötve?

A változás, még ha vágyunk is rá, mindig kicsit félelmetes dolog. Ismeretlen terepre érkezünk. Hiszen még nem tudjuk, mi vár ránk. Sok embernek a siker félelmetesebb, mint a kudarc, mert az utóbbihoz legalább már hozzá van szokva, az a komfortzónája része. Sokszor látom, hogy emberek az első sikerek után abbahagyják a változtatást, akár életmódváltásról, akár bármi másról van szó… megijednek a sikertől. Néha az is akadályt jelent, hogy azt hisszük: innentől alap elvárás lesz a sikeresség. Az pedig lehetetlen, senki sem sikeres mindig. Láthattuk, mit kaptak a nyakukba azok az olimpikonok, akik nem „szállították” az elvárt aranyérmet! Még rosszabb, ha saját magunktól várunk el hasonló szintű, állandó magas teljesítményt. Lehetetlen! A fejlődésnek mindig része az átmeneti stagnálás, sőt belefér néha visszaesés is, a lényeg, hogy ne adjuk fel. Aki már az elején kifogásokat keres, az már az elején feladta.

Bágua-tükör

Mi a feng shui sikerének, térhódításának a titka?

Egyrészt, nem titok, hogy ez mostanában, sok más keleti eredetű dologgal együtt, divat. De a múló divaton túl a feng shui mégiscsak legalább háromezer éves, és nem maradt volna fenn ennyi ideig, ha nem lenne  értelme. Szerintem a titka nagyon egyszerű: ha az ember rendet tesz a környezetében, akkor az életében, a lelkében is nagyobb lesz a rend. Ha kiselejtez dolgokat, akkor belül is jobban fog menni az elengedés. Ha megjavít valamit, belül is megjavul valami, ismét működni kezd. Vagyis a külső és a belső folyamatok elválaszthatatlanok: amint kint, úgy bent! „Kívül”, a jól látható, megfogható tárgyak szintjén jól meg lehet ragadni a problémákat is. Ezt az „egyszerű emberek” is értik, ez nem valami elvont dolog. És persze van egy harmadik szempont: hogy nincs vesztenivalónk. Ha valaki nem hisz az egészben, akkor is legalább rendet csinált, kiselejtezett egy csomó kacatot, lakhatóbbá tette a lakását, otthonosabbá az otthonát. Ez már önmagában is nyereség.

Miben kérnek a leggyakrabban tanácsot a hozzád fordulók?

Az igazi sláger témákat könnyű kitalálni: szerelem és gazdagság! Ez a kettő olyan, mint valami kijelző: ha bármivel baj van, akkor sokszor ezzel a kettővel, vagy legalábbis az egyikükkel szintén baj szokott lenni. Ilyenkor az igazi feladat az, hogy megtaláljuk, hogy mi is a valódi gond. Mert sokszor nem is a jelenlegi párkapcsolat vagy a pénzügyi bőség helyrehozása, megteremtése az elsődleges feladat, hanem például kibékülni a szülőkkel, lezárni egy régi peres ügyet, megbocsátani a gimnáziumi nagy szerelemnek, aki faképnél hagyott, vagy elmenni arra az orvosi vizsgálatra, amit már régóta halogatunk, kilépni egy családi viszályból, pedig… ezek a leginkább hárított, „utálatos”, halogatott dolgok szoktak lenni a legfontosabbak. A halogatás mindig blokkot, akadályt képez, a vágyott dolgok útjában is. Nem ritkán látom, hogy valaki meglépi, amit évek óta halogatott, például végre rendbe hozatja a fogait (ez se könnyű manapság), vagy elkezd kocogni, és ezután „hirtelen” megtalálja egy sor új lehetőség. És nem csak azért, mert szebben mosolyog!

Egy lakás Bágua-térképes felmérése

Ha rákellenes egészségmegőrzést helyezzük fókuszba, mit tartasz a legfontosabbnak?

Aki súlyosan megbetegszik, az valamilyen közegben betegedett meg. A betegség nem a semmiből jön! Először is, érdemes megszabadulni a betegítő tényezőktől. Lakáson belül például meglepően sokszor találok penészt, elektromos problémákat, vagy olyan mérgező festékeket, amiket csak kültéren lenne szabad  használni. De az igazán betegítő tényezők sokszor a szokásaink, a rossz emberi kapcsolataink. Ezek igazán pusztítóak tudnak lenni. Egy rossz munkahely vagy párkapcsolat nehezebben „kiselejtezhető”… de sokszor ez jelenti a megoldást.

A másik, hogy nem véletlenül beszéltek régen annyit a környezetváltozásról. A környezetváltozás sokszor már önmagában is jót tesz: egy nagy utazás, egy költözés, egy új munkahely… Ha valaki meggyógyul és ugyanabba a közegbe tér vissza, ahol megbetegedett, és a szokásain sem változtat, nem biztos, hogy nem fog megismétlődni, kiújulni a történet. Legalábbis az ágymatracot ajánlatos kicserélni. De a gyógyulás akkor az igazi, ha megújulás kíséri az élet többi területén is: hiszen egy új esélyt kapott az ember! Ezt az esélyt érdemes megragadni!

Testünk-lelkünk állapota tükrözi a körülöttünk uralkodó rendet, rendetlenséget… De van, amikor a rend már túlzott, amolyan kényszeres, mostanában úgy mondják „minimalista”, letisztult… Az elegendő, ha a „letisztultságot” megvesszük a lakberendezési boltokban? Vagy kell azért ide más is?

Nem lehet készen, boltban venni letisztultságot, a túlzott rend pedig valóban kényszeres, sokszor emögött óriási lelki zavar rejtőzhet. A kényszerneurózis nem rend! Az sem rend, hogy ami látszik, az szép rendezett, de ki ne húzd a fiókot, vagy be ne nézz az ágy alá… A rend legjobb definíciója, szerintem: minden és mindenki megvan, és minden és mindenki a helyén van. Hogy hol a helye, és hogy néz az ki, nos, ez már egyénre szabott. Maga a feng shui is egyénre szabott, nem lehet mindenkire ugyanazt a sablont ráhúzni. Az igazi letisztultság pedig az, ha minden optimális: semmiből nincs felesleges mennyiség, ami van, az viszont jó állapotú, jól működik, megbízható, kényelmes, jó minőségű. Se több, se kevesebb nincs a holmikból, mint amennyire szükség van. Ezt néha elég nehéz eltalálni.

Szerinted a mai kifordult, kapkodó, pánikos világunkban lehet ezt jól csinálni? Hol az aranyközépút?

Az otthonunk van értünk, és nem fordítva. Ha hazaérve fellélegzünk, jól érezzük magunkat, tudunk pihenni, kikapcsolódni, békességet érzünk, és másnap feltöltődve kezdjük a napot, akkor jól csináltuk. És persze ez a munkahelyre is igaz! Hiszen gyakran ott még többet vagyunk, mint otthon…

Mi az életigenlésed Alexandra?

Az élet egy óriási esély. Amikor tizenhat éves kis segédápolónőként súlyos betegek kezét fogtam, megfogadtam, hogy nem hagyom elpazarolni egyetlen napomat sem értelmetlen önsajnálattal. Mert egy nap sem tér vissza, és hogy átélhetem, az önmagában is egy csoda. Sok jól megélt napból pedig összeáll egy jól megélt élet – bármilyen hosszú legyen is az!

Vajda Márta

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts