Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Nagyon fontos, hogy felismerjük a különbséget az egyszerű fáradtság és a krónikus kimerültség között. Ha ugyanis az utóbbiról van szó, akkor jó eséllyel orvosi segítségre lesz szükségünk, mert önállóan valószínűleg nem tudunk megbirkózni a problémával.

Teljesen erőtlennek érezzük magunkat

A fáradtság, nyűgösség egy nehéz nap után teljesen normális, de a krónikus kimerültség túlmutat ezen az érzésen. Szinte a csontjainkban érezzük a fáradtságot, és gyakorlatilag sem dolgozni, sem szórakozni, sem a napi teendőinket ellátni nem vagyunk képesek anélkül, hogy meg kellene erőltetnünk magunkat – mintha folyamatosan mázsás súlyokat cipelnénk.

Nehezen alszunk el és könnyen felébredünk. A krónikus kimerültséggel küzdők nyolcvan százalékának alvásproblémái is vannak – hiába fáradtak extrém módon, képtelenek kipihenni magukat, és ébredés után gyakran érzik úgy, mintha egyáltalán nem aludtak volna.

Nem tudunk koncentrálni

Sokan úgy képzelik, hogy a krónikus kimerültség valójában “csak” egy nagyon extrém fáradtságérzet, pedig ilyenkor nem csak testi, hanem szellemi energiahiányról is beszélünk. Feledékenység, koncentrációs- és figyelemzavarok, ködösség-érzet: ezek mind az állapot velejárói.

A legkönnyebb tevékenységtől is nagyon elfáradunk

Sportról és edzésről már álmodni sem mernek a krónikus kimerültségben szenvedők, mert ebben az állapotban már egy vacsora megfőzése vagy egy kis takarítás után is úgy érzik, mintha lefutották volna a maratont, és az érzelmi stressztől, akár egy hétköznapi vitától is halálosan elfáradnak.

Állandó fájdalomérzet

Fejfájás, ízületi fájdalmak, izomfájdalom, akár torok- vagy fogfájás – az egyre nagyobb testfelületre kiterjedő kellemetlenség- vagy fájdalomérzet is lehet a krónikus kimerültség tünete.

Forrás: rodalesorganiclife.com

Életigenlők.hu

Similar Posts