Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

Mit jelent a juice terapeuta és miben tud segíteni az embereknek?

Sokáig keresgéltem olyan táplálkozási módot, amit huzamosabb ideig lehet tartani a kedvenc ételeink után való folyamatos sóvárgás nélkül. A szigorú szabályoktól és folytonos szorongásoktól mentesen, amit valóban be is lehet tartani és ami által megvalósulhat egy életre szóló életmódváltás. Hosszú évek keresgélése útján ismerkedtem meg Mattheisen Máriával, aki okleveles holisztikus health coach, más néven egészségmentor és juice terapeuta.

Mária nem diagnosztizál, vagy ígéri, hogy meggyógyít bárkit, mindössze ismerteti a meglévő tudományos kutatások eredményeit, amelyekkel alátámasztja azt a tényt, hogy bizonyos elfogyasztott ételek és ivólevek milyen előnyösen hatnak a szervezetre általában, vagy egy-egy akár komolyabb betegség kezelése során. Átbeszéli a szokásainkat és azokat figyelembe véve segít kitalálni az irányt és az életünkbe legegyszerűbben beintegrálható módot. Ha kell elkísér bevásárolni, vagy átnézi velünk a hűtőt és a kamrát. Példamutatásával, kedvességével, nyugalmával, segítőkészségével és elsősorban végtelen türelmével segítve minket képessé válhat bárki egy valós és egész életre szóló életmódváltásra. 2019-ben jelent meg “JUICE, amire a tested vágyik” című könyve, mely nemcsak könyv formájában, hanem online változatban is elérhető, ami több mint 40 perc videóval egészül ki. A belvárosi Pohárszék gluténmentes kisbisztróban beszélgettünk Máriával, ez alkalommal kifejezetten a juice-okról.

Mit jelent a juice terapeuta és miben tud segíteni az embereknek?

Fontosnak tartom még az elején, hogy a juice terápia nem betegségeket gyógyít. Amit csinálunk a terápia során zöldségekből és gyümölcsökből nyert vitaminokkal és ásványi anyagokkal, – melyeket a hidegen préselt levük tartalmaz – létfontosságú tápanyagokat juttatjuk el a sejtekhez. A szervezet tisztító és karbantartó, építő hatását igyekszünk egészséges egyensúlyban tartani. Amennyiben nagy részben csak tisztítunk és mondjuk 25%-ban juttatunk be építő feladatot végző tápanyagot, táplálkozásunk nem számít kiegyensúlyozottnak. A program elején lehetséges, hogy egy bizonyos ideig csak préselt leveket fogyasztunk, de idővel a célunk az, hogy tápanyagban gazdagon, kiegyensúlyozottan táplálkozzunk.

A levek segítenek kompenzálni, azért, amiket talán éveken át nem fogyasztottunk el. Nem mindig azzal van a gond, amit eszünk. Gyakran a probléma gyökere az, amit nem. Beviszünk elég cinket? A cink támogatja az enzimek aktivitását, az immunrendszer működését. Elég szelént? Magyarországon a termőföld szelénben amúgy is szegény. Megköti a higanyt, ezüstöt és más fémeket és kitessékeli a szervezetből. Védi a máj, a vese, a szív és a tüdő sejtmembránjait. És még sorolhatnám a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket, amiket nagy valószínűséggel nem, vagy nem eleget, esetleg nem a megfelelő formában fogyasztunk.

Miért egyszerűbb, vagy jobb egy egészségmegőrző kúrát juice formájában elfogyasztani?

A juice-ok támogatnak bennünket abban, hogy gyorsan és nagyobb mennyiségben tápanyagot juttassunk szervezetünkbe, mivel a préselés során a vízben nem oldódó rostokból nyerjük a juice-okat. Ezt a rostot amúgy sem tudnánk megemészteni. Feladata amúgy fontos, hiszen segítségével tartjuk tisztán a beleket, illetve tréningezzük az izmait. A juice maga a táplálék előemésztett formában. Gyorsan felszívódik és kb.15 percen belül szervezetünk összes sejtjéhez eljut a tápanyag. Fél liter préselt levet nagyjából 1kg zöldségből nyerünk ki. Míg fél liter almalevet rövid idő alatt könnyedén meg tudunk inni, egy kilogramm almát vagy répát egy ültő helyünkben nem igazán sikerülne elfogyasztanunk.

Szervezetünk sejtjei közeli kapcsolatban vannak a sejtközi vízen keresztül a vérrel. Amennyiben egészséges életet szeretnénk élni vérünket annyira tisztán kell tartani, amennyire csak lehetséges. Szívünk vérereiben nagyjából 5 liter vért tart mozgásban, ami szállítja többek között az oxigént, vitaminokat és salakanyagokat, melyek a normális sejtműködés eredményei. A juice-ok támogatják a sejtlégzést, sejtenergia termelését, melyek a tisztulást segítik.

Gyakran kérdezik meg tőlem, hogy ha ennyi préselt levet iszom, akkor eszek e egyáltalán. Ugyan a táplálkozásom alappillére a juice, a kiegyensúlyozott tápanyagban gazdag étkezéshez szerintem hozzátartoznak a jó minőségű zsírok, a fehérjék is.

Van egy úgynevezett „egy betegség – egy megoldás” elmélet, mely szerint a civilizációs betegségek a toxikus hatás és/vagy valamilyen hiány miatt alakulnak ki. Amennyiben felhagyunk a szervezetünkre káros, szervetlen anyagok fogyasztásával, amelyek többnyire az élelmiszeripar szintetikus termékei – gondolok itt az erősen feldolgozott élelmiszerekre, mesterséges színezékekre, ízfokozókra – és a fennálló tápanyaghiányt frissen préselt zöldség- és gyümölcslevekkel, tiszta alapanyagokból készített ételekkel pótoljuk, akkor a legtöbb betegség felbukkanása valószínűsíthetően elkerül minket. Függetlenül attól, hogy mennyire egészségesen étkezünk a toxikus anyagok hatásának naponta kitesszük szervezetünket. A levegő, amelyet belélegzünk, a víz, amit megiszunk, vagy az étel, amelyet elfogyasztunk valószínűleg mind tartalmaznak káros anyagokat. Szervezetünk folyamatosan dolgozik azon, hogy a bekerült ártalmas anyagokat eltávolítsa, de idővel egyre nehezebb a dolga és a salakanyagok felhalmozódnak. Ez többek között befolyásolja a sejtek félépítését és folyamatos fáradtságot, fejfájást, emésztési problémákat okozhat. Amennyiben a szervezet nem képes megszabadulni a salakanyagoktól a bőrön, májon, vesén, szájon, tüdőn keresztül, akkor tárolni fogja azokat. Először a zsírsejtekben, majd az izmokban, vérben, szövetekben. Mindez betegségekhez vezethet.

Ezek a juice-ok merőben mások a boltok polcain találhatókhoz képest, hiszen a hidegen préselt levek élő élelmiszerek. Semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaznak. Vitaminokban, enzimekben, ásványi-anyagokban igen gazdagok, gyorsan megromlanak, ezért hűtést igényelnek. Míg a dobozos, tartósított ivóleveket táplálkozástudományi szempontból halott, cukros víznek is nevezhetjük. Nem beszélve arról, hogy alapanyagnak használhatunk gyümölcsöket, zöldségeket, vagy akár gyógynövényeket, fűszereket is. Nagyjából bármit és ezáltal elképesztő ízorgiákhoz juthatunk. Bár van, aki ellenzi a zöldségek és gyümölcsök együttes préselését. Én nem. Az arányokon van szerintem a hangsúly.

Hogyan, mi alapján állítod össze a juice-okat?

Különbséget teszek a terápiás és úgynevezett kávéházi juice-ok között. Az utóbbiaknál arra koncentrálok, hogy minél szebbek, ízletesebbek legyenek. Fontosnak tartom, hogy egészségmegőrzés szempontjából a szivárvány összes színét, vagyis mindenféle – főként – zöldséget préseljünk, amit ízesíthetünk gyümölcsökkel. A zöld levek, melyek A-, B-, C-, E-, K-vitaminokon kívül klorofillt, enzimeket, vasat, magnéziumot, káliumot, sót tartalmaznak, alappillérnek tartom. Az ilyen levek tisztítják a szervezetet. Daganatos betegek esetében Dr. Max Gerson útmutatását követem. A Gerson terápia tulajdonképpen a szervezet kálium, só, fehérje és vízbevitelét szabályozza.

Ügyfeleimnek átadom a megszerzett tudást, mint információt, hogy a saját egészségüket saját kezükbe vehessék, mert valójában nem maguk a juice-ok gyógyítanak, csupán segítséget nyújtanak a megfelelő tápanyagok szállításában a szervezet számára, hogy ezekkel felvértezve önmagát gyógyítsa.

Juhász Edit

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts