Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A menopauza minden nő életében elérkezik egyszer, felkészülni azonban viszonylag nehéz rá. A klimax gyakran kellemetlen tünetekkel jár, ráadásul az akár 15 évig is eltartó folyamatnak több szakasza van, különböző panaszokkal.

A menopauza a nők életének egyik nagy fordulópontja. A fiatalságtól való búcsúzás sokakat megvisel lelkileg, ráadásul a folyamat gyakran kellemetlen fizikai tünetekkel is jár. Hogy könnyebb legyen felkészülni a több szakaszból álló, akár 15 évig is eltartó klimaxra, körbe jártuk a témát.

1. megálló: Premenopauza

A nők klimax alatt leginkább azt értik, amikor már nem jelentkezik menstruációs vérzés. Pedig a menopauza akár 10-15 éves időszakot is felölelhet. Először csökken a progeszteron szintje, ezzel pedig megkezdődik a klimax hosszadalmas folyamata. Vannak, akik ebből semmit sem érzékelnek, másoknál viszont okozhat menstruációs zavarokat, mellérzékenységet, hüvelyszárazságot, libidócsökkenést, alvászavarokat és hangulatingadozásokat is. Fontos tudni, hogy ekkor még lehetséges a teherbeesés, hiszen hormonpótló készítményekkel feltölthető a hiányos progeszteronszint. Általában 40 év fölött jelentkezik, de korai menopauza esetén már 30 és 40 év között is megjelenhet.

2. megálló: Perimenopauza

A premenopauzát követi. A petefészkek egyre kevesebb ösztrogént termelnek, a peteérés pedig nem mindig megy végbe. A menstruáció rövidebbé és gyengébbé válik, egy-egy hónapban el is maradhat. Ennek oka, hogy csökken az LH-val/FSH-val szembeni érzékenység. A leggyakoribb tünetek a hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hangulatingadozás, a súlygyarapodás és a libidócsökkenés. Klimaxról akkor beszélhetünk, ha az utolsó menstruáció óta már eltelt 1 év.

3. megálló: Posztmenopauza

Az utolsó állomás a posztmenopauza, amely a változókor utáni időszakot jelöli – pontosabban az utolsó vérzés után 2 évvel kezdődő időszakot. Ilyenkor már nincs peteérés és menstruáció sem. Az ösztrogént és a progeszteront már csak minimálisan termeli a szervezet. A klimax előidézhet továbbá számos betegséget, például érelmeszesedést, csontritkulást vagy magas koleszterinszintet.

Így enyhíthetők a tünetek

A klimaxszal járó tünetek negatívan hathatnak a nők mindennapi életére. Ilyenkor érdemes felkeresni egy nőgyógyászt, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről. Nagy segítség lehet például a hormonterápia, amellyel sikeresen csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők a panaszok. A hormonkezelésnek köszönhetően ráadásul mérsékelhető a klimax miatti csontritkulás kockázata, valamint a szív-és érrendszeri problémák kialakulásának esélye is. Mindemellett ebben a korban is oda kell figyelni az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, ezek ugyanis hozzájárulhatnak a panaszok mérsékléséhez és a későbbi szövődmények elkerüléséhez.

Forrás: hazipatika.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts