Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor kimegyünk  a kertbe, körülnézünk, és az éppen aktuális, szezonális táplálékok alapján állítjuk össze az aznapi menüt. Az egyik nagy nyári kedvenc a spenót. Ha nem is leszünk izmosabbak ettől a zöldségtől, mint Popeye, de változatosan felhasználhatjuk nyár királynőjét.

Miért olyan egészséges a spenót?

A nyers spenót rendkívül gazdag luteinben. A lutein egy karotinoid, amelynek kiemelkedő szerepe van a látás megőrzésében. Luteinre van szükség a makula, a retina és a látóideg egészségének megőrzéséhez.

A lutein mint antioxidáns

A lutein egy remek antioxidáns, amelynek kiemelkedő szerepe van az úgynevezett kék fény blokkolásában. A kék fény káros hatással van a szem egészségére. A lutein emellett elősegíti a jobb látást és némi védelmet élvezhetünk általa a makuladegenerációval szemben.

A lutein és a szív egészsége

A legutóbbi években zajló kutatások során az is bebizonyosodott, hogy a lutein segíthet bennünket megvédeni két másik rettegett betegségtől is. Az egyik a stroke, a másik pedig a szívelégtelenség. A lutein ugyanis csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, mindemellett megvédhet bennünket az oxidatív stressztől is, ami sok betegség okozója lehet. A lutein főleg a zöld leveles zöldségekben található meg. A spenót is nagy mennyiségben tartalmazza ezt az antioxidáns vegyületet.

Betegségek kockázatainak is a csökkentője

A luteinnel kapcsolatban egyéb előnyre is fény derült. A luteinben gazdag ételek rendszeres fogyasztása mintegy 10 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatait, illetve a metabolikus szindróma kockázatai is mintegy 20 százalékkal lesznek alacsonyabbak.

Lutein és az agy egészsége

A lutein az agy egészségére is pozitív hatást gyakorol. Főleg csecsemőkorban nyújt védelmet, de idősebb korban is nagy hasznát vehetjük, mivel csökkenti a kognitív zavar kialakulásának az esélyeit.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts