Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Manapság egyre többen szenvednek valamilyen pajzsmirigybetegségben. Vannak olyanok, akiknek túlműködik a pajzsmirigye, míg másoknál alulműködést mutatnak a vizsgálatok. A krónikus pajzsmirigy-gyulladás (vagy más néven Hashimoto-kór) is sok betegnek okoz problémát. Ez egy autoimmun betegség, amikor is az immunrendszer a saját pajzsmirigyét, annak sejtjeit nem ismeri fel és elkezdi pusztítani azokat.

A pajzsmirigybetegségek jól kezelhetők, de ehhez az kell, hogy idejében felismerésre kerüljön a probléma. Ezért érdemes rendszeresen laborvizsgálatokat végeztetni és pajzsmirigyhormonszintet is nézetni, hiszen ennek alapján meg lehet állapítani, hogy van-e valakinek pajzsmirigybetegsége, vagy nem kell aggódnia. Természetesen a nyaki UH-vizsgálat is képet ad a pajzsmirigy állapotáról, és néhány tünet is szembesíthet bennünket azzal, hogy pajzsmirigybetegségben szenvedünk.

A pajzsmirigy rosszindulatú daganata is könnyedén felismerhető, amennyiben valaki rendszeresen jár a fentebb említett vizsgálatokra és odafigyel azokra a jelekre, amelyek mintegy figyelmeztetnek bennünket, ha valami nem úgy működik, mint ahogy kellene.

A nyakon alakulhatnak ki csomók, amelyek minden esetben ijedelemre adnak okot, de nem kell minden dudortól, csomótól megijedni, hiszen ezek közel kilencven százaléka jóindulatú. Azonban ennek eldöntése mindig szakember feladata, aki különféle vizsgálatokat rendel el annak érdekében, hogy kiderüljön, mi áll a a csomó hátterében.

A hosszabb ideig tartó rekedtség már adhat némi okot az aggodalomra, de még ez sem feltétlenül jelenti azt, hogy valakinek pajzsmirigydaganata van. Azonban pajzsmirigyrák is generálhat rekedtséget, hiszen ilyenkor a növekvő pajzsmirigygöb nyomhatja a hangszalagokat.

A pajzsmirigy rosszindulatú daganata esetén a köhögés is rendszeressé válhat. Ha nincs megfázva és semmi más – asztma, allergia – nem indokolja a krónikus köhögést, akkor is gondolni kell arra, hogy a pajzsmiriggyel gondok vannak. A köhögés akkor adhat okot az aggodalomra, ha az nem jár együtt lázzal és váladékozással, illetve nem valamilyen fertőző betegség egyik tünete.

A pajzsmirigyrák másik vezető tünete lehet a nyelési nehézség. Sajnos a rosszindulatúságot jelzi, ha emellett légzési gondok is fellépnek.

Forrás: gyogyszernelkul.com

**                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts