Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A póréhagymából isteni finom leves készíthető, mert igazi karakteres íze van. A póréhagyma az egyik legegészségesebb zöldség, de ahhoz, hogy megőrizze a magas tápanyagtartalmát, nem szabad túl sok sokáig főzni, ügyeljünk rá, hogy csak éppen roppanósan puhára pároljuk.

A póréhagyma, a vitaminok és az ásványi anyagok

A póréhagyma rendkívül sok tápanyagot és nagyon sok béta-karotint tartalmaz, amelynek kitüntetett szerepe van az egészséges látás biztosításában, az A-vitamin-tartalma pedig még az immunfunkciókat is javítani tudja.

Ezen kívül van még benne K1-vitamin, amely a szív egészségét segíti elő, de erre a vitaminra van szükségünk a véralvadáshoz és az egészséges csontozat fenntartásához is – természetesen más vitaminokkal és ásványi anyagokkal egyetemben.

A póréhagyma meglehetősen gazdag egy antioxidáns vitaminban, a C-vitaminban, amely nemcsak az immunrendszer és a szövetek egészségét biztosítja, de a kollagéntermelést és a vas felszívódását is elősegíti.

Ezeken a tápanyagokon kívül található még benne vas, folsav, B6-vitamin, réz és mangán is. A mangán nagyon hasznos a menstruáló nők számára, hiszen csökkenteni tudja a PMS (premenstruációs szindróma) kellemetlen tüneteit, illetve a pajzsmirigy egészségét is biztosíthatja.

Egészséges póréhagymaleves zöldpetrezselyemmel

Hozzávalók

  • 2 nagyobb póréhagyma
  • 1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 dl sovány tejföl
  • zöldségalaplé

Elkészítése

Mossa meg és karikázza fel a póréhagymát. Tisztítsa meg a fokhagymagerezdeket és reszelje azt le. Melegítsen meg egy kevés olívaolajat, majd dinsztelje meg azon a felkarikázott póréhagymát. Adja hozzá a fokhagymát is, majd öntse fel zöldségalaplével. Amikor a víz elkezd bugyogni, ízesítse a levest sóval és borssal. Az utolsó öt percben adja a leveshez a nagyon apróra vágott petrezselyemzöldet, majd turmixolja le a levest. Rakja vissza az edényt a tűzhelyre, egy kisebb tálkában keverje össze a tejfölt, adjon hozzá egy merőkanálnyi meleg levest, majd öntse az egészet az edénybe. Tálaláskor szórja meg a levest apróra vágott friss petrezselyemmel.

Forrás: gyogyszernelkul.com

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts