Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Manapság nagyon sokan szenvednek valamilyen szívbetegségben. Nem csoda, hiszen stresszes életet élünk és a magyar emberek életmódja még mindig hagy némi kívánnivalót maga után. Ahogy öregszünk, úgy egyre nagyobb lesz a valószínűsége nemcsak a szív-, de a csontbetegségeknek is. Azonban a legújabb kutatások azt mutatják, hogy a K-vitamin sokat segíthet ennek a betegségnek a megelőzésében.

Egy kutatásba 55 év feletti férfiakat és nőket vontak be. A csoport tagjai mindennap kaptak valamilyen K-vitamin-kiegészítést. Esetükben 10 év alatt mintegy 57 százalékkal csökkent a szívbetegségek általi halálozási arány.

Egy másik kutatás pedig a posztmenopauzába kerülő nőket vizsgálta. A posztmenopauza az az időszak, amikor már egy éve vagy annál több ideje kimarad a menstruáció. Sajnos ilyenkor a hölgyek nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen lecsökken az ösztrogén hormon szintje, amely védő szerepet is betölt a hölgyek életében.

A vizsgálat során azonban megállapításra került, hogy a K2-vitamin nagyon hatásosnak bizonyult bizonyos betegségek megelőzésében. Például a koszorúér-meszesedés jelentősen lecsökkent azon személyek esetében, akik rendszeresen K2-vitamin-kiegészítést, vagy K2-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztottak.

Mindannyian tudjuk, hogy a K-vitaminnak kitüntetett szerepe van az egészséges csontozat fenntartásában. A K-vitamin szükséges az oszteokalcin, egy fehérjehormon termelődéséhez, amely nagyban elősegíti az új csontsejtek képződését.

Azonban ez a vitamin nemcsak a csontképződést és a csontok egészségét képes biztosítani, hanem a csonttörések kockázata is minimalizálódik ennek a vitaminnak a rendszeres fogyasztásakor.

A legtöbb K-vitamin a zöld leveles zöldségekben található, mint a káposzta, a spenót, a kelbimbó. Vannak azonban olyan speciális esetek, amikor nem elegendő csak a zöldségekből „beszerezni” ezt a vitamint, hanem K-vitamin-kiegészítésre is szükség lehet. Azok a hölgyek, akik már a menopauzába léptek, évente vegyenek részt csontsűrűség-vizsgálaton, hogy idejében fény derüljön a csontritkulásra, illetve, hogy elkezdjék a megfelelő kiegészítő alkalmazását, hogy esélye se legyen a csontritkulás kialakulásának. Évente javasolt teljes körű kardiológiai vizsgálaton is részt venni, hogy kiszűrjék az esetleges betegségeket.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts