Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Egyre több ember szenved manapság depresszióban. Nemcsak hazánkban, hanem világszerte óriási gond ez a mentális betegség, melynek talán oka lehet a stressz, az állandó rohanás, a megfelelési kényszer a munkahelyen, illetve az egyre személytelenebb emberi kapcsolatok.

A depressziós személynek gyakran csökken a motivációja, rossz a hangulata és az álmatlanság is gyakori probléma nála. Továbbá a depressziós egyén sokszor küzd krónikus fáradtsággal, csökkent memóriával és gyakran érzi szomorúnak magát, mivel nemcsak az örömre való képessége, hanem az érdeklődése is csökken, így sok esetben még a napi tevékenységeit sem tudja elvégezni.

A kutatások azt igazolják, hogy a rendszeres sporttevékenységek, azaz a rendszeres testmozgás nemcsak csökkenteni tudja a már kialakult depresszió tüneteit, de meg is akadályozhatja ennek a súlyos mentális betegségnek a kialakulását.

A fizikai aktivitás antidepresszáns hatását már több klinikai vizsgálat is igazolta. A rendszeres testmozgás ugyanis mintegy 20 százalékkal csökkenti a depresszió kialakulásának az esélyét. A testmozgás még akkor is hatásosnak bizonyul, ha a depresszió tünetei már megjelentek az adott személynél.

A rendszeres testmozgásnak más pozitív hatása is létezik. Elősegíti a celluláris egészséget, megtámogatja az agysejtek regenerálódását és csökkenti a gyulladás szintjét a szervezetben.

Nem beszélve arról, hogy a sport, a mozgás a hangulatra is pozitív hatást gyakorol. Ez nagyon hasznos a depresszióban szenvedő betegek számára, hiszen ők gyakran küzdenek hangulatingadozással.

Nemcsak a megerőltető sporttevékenységek, hanem még egy egyszerű, a természetben vagy az erdőben történő séta is csökkenteni tudja a szervezet stressz-szintjét.

A fizikai aktivitás nemcsak az egészségre van jó hatással, az életminőséget is növelheti. A testmozgás jelentősen képes lecsökkenteni a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák és a mentális betegségek kialakulásának kockázatait.

Nagyon sok kutatást végeztek a depresszió és a testmozgás kapcsolatáról. Az is bebizonyosodott, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti a depresszió kialakulásának az esélyét, de az is nyilvánvaló volt az adatok alapján, hogy a testmozgás hiánya nagymértékben képes depressziót generálni az emberi szervezetben.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts