Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

– 309 vizsgálat az egészségnapon

A 3. Gödöllő Városi Egészség- és Szűrőnap keretében szájüregi rák, bőrdaganat vizsgálatokat, valamint általános állapotfelmérést és vérnyomásmérést végzett A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány 2021. október 2-án Gödöllő főterén, a Szabadság téren.

A nap folyamán a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezete számos tudatformáló programot szervezett, amelyek között ez egyik legnépszerűbb volt a szűrőbusz, és a rákszűrések, “InBody” állapotfelmérések. Összesen 115 főnek végeztünk el 309 vizsgálatot. A nemek szerinti megoszlás 60-40% volt nők és férfiak tekintetében. A korosztályi megoszlásban itt is a nagyátlagban megszokott statisztika született: 18-24 éves korosztály nem vett részt, 25-44 éves korosztály 25%, 45-64 évesek közül 40%, az idősebbek közül 35% jött el. Hat gyerek is érkezett szüleivel.

Dr. Selmeczi Áron fogorvos a szájüregi vizsgálatok során rosszindulatú daganatot nem talált, egy főnél rákmegelőző állapotot, leukoplákiát szűrt ki, akit további vizsgálatokra küldött. Néhány főnél fiziológiás elváltozásokat fibromákat, lichen orist talált, amelyeknek a szájban (a nyálkahártyán, ajkakon) vannak tünetei, egyéb bőrjelenség nélkül, de amik zavaró tényezők a szájban. Volt pár vizsgált személy, akiknél a teljes lemezes fogpótlás alatt candidiasist talált. Mindenkit megfelelő tanáccsal látott el.

Dr. Szulágyi-Kovács Adrienn bőrgyógyász egy főnél melanoma gyanús képletet szűrt ki, őt a Bőrklinika Onkoscreeen rendelésére küldte. 2-3 esetben basaliomát, több sugárkárosodásos bőrelváltozást (solaris keratosis) talált. Az érintetteket további vizsgálatra küldte a területileg illetékes bőrgyógyászatra.

Az “InBody” vizsgálat eredményei között kirívóan rossz értékek nem voltak. 15 főnél kimagaslóan jó, 20-25 főnél átlagos jó értékeket mért Juhász Edit életmód-tanácsadó. Gyakori a normálisnál valamivel magasabb vérnyomás, viszont itt 5 személynek mért olyan magas vérnyomást, hogy nekik azonnali háziorvoshoz, majd kardiológiára történő bejelentkezést javasolt. Több esetben volt magas a zsigeri zsírérték, amihez megoldásnak életmód változtatást – mozgást és megfelelő, személyre szabott élő enzimben gazdag diétát – javasolt. Azt is elmondta, hogy a divatdiétákat, a kampányszerű fogyókúrákat kerülni kell.

A gyerekek esetében minden vizsgálaton negatív volt ez eredmény.

A rendezvény egyik nagyon kedvelt színfoltja volt Jenei Tamás séf által készített őszi menü csodálatos illata és látványa, amelyből a szűrésen résztvevőket megvendégeltük. Az őszi menü egy speciális glutén- és tejmentes ételsor volt, amely a séf számára is nagy kihívást jelentett, de tudomásul kell vennünk, hogy a világ egyre inkább afelé halad, hogy a nem hagyományos ételeket is el kell készíteni és azoknak finomaknak kell lenni.

“Öröm számomra, hogy harmadik alkalommal az egészség- és szűrőnap szervezésében és lebonyolításában 50 fős önkéntes csapat vett részt szívvel-lélekkel a rendezvény sikeréért.” – mondta el összegzésében a nap végén Vajek Andrea a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői Alapszervezetének elnöke.

A szűrések mellett Béres Cseppel, Életigenlők magazinnal és Visegrádi vízzel ajándékoztuk meg a résztvevőket, akik elégedetten mentek haza. Többen elmondták kamerába is, hogy nagyra értékelik az ilyen komplex egészség- és szűrőnapokat, mert a rendelőkbe való bejutás, főleg a bőrgyógyászatra való bejelentkezés hosszú várakozást igényel, nem ritka a féléves várakozási idő.

Köszönjük a meghívást és a partnerséget a Magyar Rákellenes Liga Gödöllői “Add tovább a mosolyodat” Alapszervezetnek! Köszönjük az együttműködést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a szűrőbusz biztosításában.

(Szerk.)

Az eseményről készült videótudósítás itt tekinthető meg:

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts