Minden bizonnyal nincs is olyan ember, aki egészség érdekében ne tenne meg mindent. Nagyanyáink ősi praktikákat alkalmazva igyekeztek megtenni mindent annak érdekében, hogy egészségüket és nem utolsó sorban családjuk egészségét karbantartsák.

Napjaink rohanó életformája közepette sokan megfeledkeznek, illetve elhanyagolják a természetes módszereknek az alkalmazását. Ilyen például a savanyú káposztalé is, mely számtalan jótékony hatással rendelkezik. Ennek ellenére az egyik legértékesebb zöldségfélénket, a káposztát táplálkozásukból a legtöbben méltatlanul hanyagolják.

Az anyagcsere számára létfontosságú alkotóelemeket tartalmaz. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. Ugyanakkor a savanyú káposzta ízesítéséhez felhasznált fűszerek, mint a babérlevél, kapor, bors, mustármag, torma, köménymag szintén gyógynövények, melyek pozitív hatással vannak az emésztőszervi- és a légúti betegségekre. A C-vitaminon kívül A- és B-vitaminban is gazdag, de kálium, kén, vas, klór, nátrium, foszfor, kalcium és jód is fellelhető benne.

A savanyú káposzta jótékony hatásai

●   helyreállítja a bélflórát,
●   szabályozza a vércukrot,
●   tisztítja a beleket (különösen a vastagbelet),
●   feloldja a szervezetben a mérgeket,
●   segíti a máj működését,
●   fogyasztásával megelőzhető-, illetve kezelhető a daganatos betegség,
●   csökkenti a magas koleszterint,
●   fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, ugyanis általa gyorsabban megszabadulhatnak a fölösleges kilóktól.

Savanyú káposzta a népgyógyászatban

A savanyú káposzta fogyasztása ajánlott nyersen gyomorrontásnál, különösen ha az romlott ételtől származott.

A gyomor és belek gyorsan tisztító hashajtó hatásánál fogva régóta használják. A káposztalének van meg elsősorban ez a tulajdonsága, hogy másnaposságra a legjobb gyógyszer. A megromlott nedvek, felgyülemlett gázok kivezetését eszközöli, miáltal végeredményben előmozdítja a vérképződést, a gyomrot erősíti. A nép köszvénynél savanyú káposzta kúrát tart.

Külső borogatásra is használják a savanyított káposztát levelével együtt, elhanyagolt, gennyesedő sebeknél, mert fájdalmat is szüntet. Ajánlják ezeket a borogatásokat égési sebekre és méhcsípésre is.

Bakos Ferenc mátészalkai parasztorvos is megemlíti a savanyú káposztát 1950-ben íródott versében.

Szörnyű betegség még s örök az isiász.
Ellene, testvér, tudod mit csinálsz?
Savanyú káposztát melegíts magadra,
Huszonnégy órán át feküdj jól dunsztolva.
Elhagyod az ágyat, nem szenvedsz a sírig,
Áldod Istent, s kapod, ami éppen illik.

Forrás: egeszsegter.hu

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek