Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Antioxidánsokkal az öregedés ellen. Sokszor halljuk manapság ezt a kifejezést, de tudjuk, hogy miről is van szó?

A szabadgyökök méreganyagok, amelyek légszennyezéssel, egészségtelen életmód következtében vagy akár a cigarettafüst hatására is keletkezhetnek. A szabadgyökök gyengítik a sejtekben lévő molekulákat, és elektronvesztéshez vezetnek – márpedig az elektronok teszik lehetővé a sejtek közti együttműködést.

Amint egy szabadgyök megjelenik, a károsodás gyorsan szétterjed. A véráramban lévő szabadgyökök minden útjukba eső sejtet károsítanak, oxidálják őket, hogy elvesztett elektronjukat pótolják. Ekkor az antioxidánsok felveszik a szabad gyökökkel a harcot.

Hogyan harcol az antioxidáns

A sejtjeink ugyanolyan anyagcserét végeznek, mint mi.Ha anyagcserét végeznek a sejtjeink, az azt jelenti, hogy működünk, máskülönben nem lennénk itt.

Az antioxidánsok működését legjobban a vas oxidációjához lehet hasonlítani. Amit a vas elkezd oxidálódni romlik a minősége. Ez történik a sejtjeinkkel is. A szabadgyökök hatására minőségi romlás következik be a sejtekben, ez által a szervezetben. Az antioxidánsok bevitelével ezt a folyamatot késleltetjük.

Ahogy az antioxidánsok neve is jelzi, kijavítják az oxidánsok, vagyis a szabadgyökök okozta kárt: pótolják a molekulák elrabolt elektronjait anélkül, hogy a többi molekulát károsítanák, ezért is van óriási szükségünk rájuk.

Miben keressük az antioxidánsokat

Antioxidáns az, ami nem engedi az oxidációt. Mindazokkal a dolgokkal, amik egyébként is kellenek a szervezetnek, tudunk védekezni. Tudjuk segíteni, hogy termelődjön annyi ellenanyag, hogy segítsen. A vitaminok, különösen C A és E vitaminok is antioxidánsként működnek.

Az antioxidánsok minden olyan ételben ott vannak, amit szeretünk: nem csak a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a borban, az étcsokoládéban és még a marhahúsban is. Az egyik legjobb antioxidánsforrás az alga, a dió, és általában az olajos magvak, a sárgarépa, a karfiol, a brokkoli.

Tanulmányok sora bizonyítja, hogy az antioxidánsok: segítenek megelőzni a rákot és a szívbetegségeket, frissen tartják a memóriát, csökkentik az Alzheimer és a Parkinson kór kockázatát, védik az ízületeket, csökkentik a fájdalmat, enyhítik a fáradságot és még a ráncokat is eltüntetik.

Mindez úgy lehetséges, hogy az antioxidánsok a vérrel együtt a szervezet minden sejtjéhez eljutnak, és megvédik őket a szabadgyökök támadásától, amelyek jelenléte a szervezetben egyet jelent a betegségekkel és az idő előtti öregedéssel.

Forrás: napidoktor.hu

eletigenlok.hu

Similar Posts