Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Teljesen mindegy, milyen módon jelentkeznek nálunk a szorongás tünetei – fontos tudnunk, hogy nem vagyunk egyedül ezzel. Ha valaki ilyen problémával küzd, több kellemetlenséggel is szembenézhet. Lássuk a legjellemzőbbeket.

A szorongás sajnos létező és igen kellemetlen probléma. Számos ember szenved tőle, akiknél a szorongás tünetei más és más módon jelentkezhetnek. Van, aki csak izzad, másnak hányingere van, dadog vagy akár kiütések is megjelennek rajta.

Melyek a szorongás tünetei, amelyek kínos perceket okoznak az embernek? Fontos tudnunk, hogy nem vagyunk velük egyedül.

Izzadás: ha a szívverés emelkedik, a szorongás még rosszabb lesz és túlzott izzadás jelentkezhet. Pillanatok alatt „vizes” lehet az ember, amit nehéz eltitkolni.

Hányinger és hányás: hosszas szorongás után sajnos hányinger, hányás is ránk törhet. Hosszas szorongásnak tekinthető akár az is, ha be kell mennünk a városba, s emberek vesznek körül. Különösen kellemetlen, hogy mindezt olyanoknak kell megmagyaráznunk, akik nem küzdenek általános szorongásos zavarokkal. A szorongó ember számára akár a családdal töltött idő is gondot jelenthet.

Bőrpiszkálás: a szorongás tünete lehet az is, ha késztetést érzünk a bőr kaparászására, leszedésére, akár sebessé tételére, amelyet aztán kénytelen vagyunk tapaszokkal eltakarni.

A ház elhagyásának képtelensége: jellemző szorongás tünet, ha az ember számára nehézséget jelent otthonának elhagyása is. Végül már megmagyarázni sem tudja, miért nem megy el valahová, kifogy a kifogásokból.

Váratlan sírás: szorongás esetén sosem lehet tudni, min fakadunk sírva legközelebb. Aki ilyen problémával küzd, mindent magára vesz és gyakran sír. Túl érzékeny, s maga is utálja, hogy a környezetében élőknek többször meg kell gondolniuk, mit mondanak neki.

Dadogás: sokaknál, ha szorongás tüneteitől szenvednek, a dadogás is előjön. Minél idegesebbek, annál inkább, sőt remegni kezdhetnek. Ha pedig már dadognak, elmegy a kedvük a beszédtől és inkább elhallgatnak. Sajnos, ez egy munkahelyen (is) nagyon zavaró lehet.

Kiütések és piros foltok: szorongás esetén a bőrön is kijöhet a dolog, piros foltok, kiütések formájában, melyek viszkethetnek is. Ettől az illető nevetségesnek is érzi magát és még inkább szorongóvá válhat.

Gyomor vagy bélproblémák: jellemző tünet, hogy valahányszor szorongani kezd valamiért az ember, az irritábilis bél szindróma jeleit tapasztalja és gyorsan el kell mennie a mellékhelyiségbe. Legtöbbször elég kínos, ami sok szorongó embert arra késztet, hogy ne merjen társaságba, különösen randevúra menni. Attól fél, hogy a legrosszabbkor törnek rá a tünetek.

Túl gyors beszéd: a szorongás tünetei közé tartozik a túl gyorsra váltó beszéd, amikor az ember elkezdi rosszul érezni magát. Hadar, pattog, nem tudja tartani a megfelelő tempót.

Dührohamok: még ha nem is szándékozik ilyet tenni, a szorongó ember hajlamos vitákba bonyolódni, dühbe gurulni, mert ő maga pánikolni kezd. A haragját pedig sajnos máson tölti ki.

Kártevés önmagában: a szorongás tünete sajnos az is, ha az illetőnél „eldurran valami”, és kárt tesz önmagában, csupán azzal, hogy „kikapcsol az agya”, és egyszercsak arra eszmél, a földön fekszik és megütötte magát.

Túlagyalás: aki szorongásában túlgondol dolgokat, általában jól akarja megmagyarázni, amit mond, de végül belezavarodik és úgy érzi, hülyét csinált magából.

Váratlan pánikrohamok: a szorongás tünetei közé tartoznak a nem várt pánikrohamok, melyek bármikor hatalmukba kerítik az illetőt – aki ilyenkor jobb híján elmenekül a mosdóba.

Remegés: az idegrendszerből adódóan remegés, reszketés lehet úrrá a szorongó emberen. Ez pedig több szempontból is nehéz, hiszen nemcsak látványos, de lehetetlenné tesz egy rakás cselekvést, a szempillafestéstől az evésig.

A telefonon beszélés képtelensége: a szorongás tünete sajnos az is, hogy az ettől szenvedő egyén nem mer telefonbeszélgetést kezdeményezni, de még egy pulthoz sem megy oda érdeklődni valamiről. Nem tudja megrendelni az ételét, s nagyon szégyelli magát, mert olykor kénytelen megkérni valakit, hogy segítsen neki.

Azon túl, hogy a fenti tünetekkel fontos orvoshoz fordulnunk, tudnunk kell, hogy emberek ezrei küzdenek ugyanezzel a problémával. Érdemes támogató csoportokhoz csatlakozni, beszélgetni, hogy megoszthassuk egymással tapasztalatainkat és azt is, mi segít a fenti helyzetekben.

Forrás: napidoktor.hu

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts