Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Hat gyermek édesanyja, orvos, gyakorló jógázó – tudatossága lenyűgöző. Vallja, hogy a teljes értékű növényi étrendnek olyan sok előnye van, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni. – Interjú Dr. Tőzsér Bertával

– Mióta folytatsz teljes értékű növényi táplálkozást, és mi indított el ezen az úton?

– Amikor a legkisebb gyermekünk egyéves lett, úgy érezem, hogy végre van erőm és energiám, hogy odafigyelve a táplálkozásra, mozgásra, leadjam a rám rakódott kilókat. Először, szétnézve az interneten a paleo diétába akadtam, és azt kezdtem el, anélkül, hogy jobban utánanéztem volna szakmailag. Mivel mentek le a kilók, ezért egy évig nem nagyon érdekelt a hogyan. Később jutott eszembe, milyen jó lenne, ha minden ember ezt az „egészséges” táplálkozást követné, és akkor döbbentem rá, hogy ez a hús alapú étrend egyáltalán nem fenntartható. Rövid kutatás után vegán étrendre váltottam, annak is a nyers vegán változatára. Lementek a maradék kilók is, és olyan kicsattanó formába kerültem az első évben, hogy ezalatt az időszak alatt futottam le a maratonomat is. Kb. fél évvel később kezdtem el újra visszavezetni az étrendembe a főtt ételeket, egyrészt a családom miatt (mindig is zavarta őket, hogy teljesen mást eszem, mint ők), másrészt a szakirodalomba beleásva magam jöttem rá, hogy sok értékes növényi táplálékunkat érdemes hőkezelve fogyasztani, mert úgy jobban hasznosulhatnak belőlük a tápanyagok. Így vagyok most már ötödik éve vegán, ami azt jelenti, hogy az orvosi munkám során a betegeimnek a teljes értékű növényi étrendet ajánlom, a magánéletemben viszont ehhez jön az is, hogy etikai okok miatt nem használok olyan termékeket, amelyekhez állatokat használtak fel, nem járok cirkuszba, állatkertbe, stb.

– Milyen előnyei vannak a teljes értékű növényi táplálkozásnak?

– Ez egy nehéz kérdés, mert olyan sok előnye van, hogy oldalakat lehetne vele megtölteni. A teljesség igénye nélkül sorolok fel néhányat.

A teljes értékű növényi alapú táplálkozás (whole food plant based diet) bizonyítottan az egyedüli étrend, melyen nem csak stagnálhat az erek szűkületének, meszesedésének folyamata, hanem vissza is fordulhat. Az alacsony zsírtartalmú, teljes értékű növényi étrend segítségével nem csak az egészséges emberek, de a kimondottan veszélyeztetett kategóriába tartozó (stroke, akut szívinfarktus után lévő) emberek is elérhetik azt a vér összkoleszterin szintet (és LDL- HDL-szintet), ami a javuló érállapotokkal együtt minimalizálni tudja a további szív- és érrendszeri akut és krónikus megbetegedések esélyét.

A teljes értékű növényi étrend a megfelelő mennyiségű mozgással, alvással, stresszkezeléssel (ezeken alapszik egyébként az ún. életmódorvostan is) gyógyítani tudja az inzulinrezisztenciát, a 2-es típusú cukorbetegséget, a terhességi cukorbetegséget és minimalizálni lehet vele az 1-es típusú, inzulinfüggő cukorbetegség során kialakuló szövődményeket.

A teljes értékű növényi étrendnek elég nagy a rosttartalma, az antioxidáns és fitonutriens tartalma ahhoz, hogy az ezen az étrenden lévők között jelentősen kisebb százalékban fordulhassanak elő a rákos és autoimmun megbetegedések.

Olyan ideális mikrobiom jöhet létre a segítségével, amely nem csak az immunrendszerünket erősíti meg a legfontosabb helyeken, de az olyan ún. civilizációs betegségek ellen is védőhatással bír, mint az Alzheimer kór, Parkinson kór.

– Ezek valóban erős és meggyőző érvek, ha valaki számára fontos az egészsége. A családod: a férjed és a gyermekeid is vegánok?

– Ez egy nagy szívfájdalmam. Olyan típusú ember vagyok, aki képtelen másokra erőltetni a nézeteit. Így rajtam kívül a családban egyedül a 17 éves nagylányom nem eszik húst, ő már a saját döntése alapján. Természetesen a többiek is rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű növényi ételt esznek, annál is inkább, mivel az utóbbi időszakban már nem vagyok hajlandó mást főzni nekik. De mivel a férjem is szeret a konyhában foglalatoskodni, ezért még kerül eléjük állati eredetű étel is.

– Hogyan érdemes belevágni a teljes értékű növényi táplálkozásba? Mik a legfontosabb alapelvek?

– Lehet egyik napról a másikra, és szép fokozatosan is. Fontos tudatosítani, hogy mit jelent az, hogy teljes értékű: azt, hogy nem veszünk el a növényekből semmi jót és nem is adunk hozzájuk semmi rosszat, például adalékanyagok formájában. Így többek között semmilyen finomított liszt, finomított cukor, bolti szirup, olaj(!) nem tartozik bele ebbe az étrendbe. A lényeg, hogy olvassunk utána alaposan, vagy kétség esetén keressünk fel a vegán étrendben járatos dietetikust. Ma már több nagyon jó könyv is elérhető magyarul a témában, amit szívből tudok ajánlani. Ilyen Dr. Michael Greger Hogy ne halj meg című könyve és a Receptek, hogy sokáig élj című szuper szakácskönyve. Dr. Joel Fuhrman Vége a szívbetegségnek és Vége a cukorbetegségnek című könyvei nem csak a szív- és cukorbetegségben szenvedőknek lehet hasznos, hanem akár a tanulni vágyó orvosoknak is, mivel a fordító és a kiadó nem hagyta ki belőle a hivatkozásokat sem, ahogy sajnos Greger könyvével tette. Lassan jelennek meg magyar szerzők tollából is írások, ilyen Varga Balázs Fehérjemítosz, vagy Dr. Iller Barbara Étrend a Teljes Életért című hamarosan megjelenő könyve. Jómagam egy Facebook csoportot vezetek Teljes értékű növényi étrend_Plant based diet címmel. A csoportban rengeteg gyakorlati tanács, recept, kérdés-válasz segíti azokat, akik váltani, gyógyulni szeretnének. Nagyon ajánlom Dr. Greger Daily Dosen applikációját is, főleg kezdőknek. Olyan egyszerű, hogy minimális angoltudással is lehet használni. Aki eszerint táplálkozik, nem nagyon tudja elrontani az étrendjét. Viszont az adagok egy átlagos 70 kg-os, felnőtt emberre vannak szabva, így érdemes kicsit igazítani attól függően, hogy hány kilogramm a tömegünk, vagy mennyit sportolunk.

– Mit ajánlanál azoknak a sportolóknak, akik szeretnének áttérni a teljes értékű növényi táplálkozásra?

– Érdemes, mert rendkívül lerövidülhet a teljes értékű növényi táplálkozással a regenerációs idejük. Egyenek bátran elégséges mennyiségű teljes kiőrlésű gabonát. Nekik különösen ajánlom Varga Balázs fent említett könyvét, e-book formájú szakácskönyvét. Azonban nem javaslom a fehérjeporokat (még a növényi alapúakat sem), mert feleslegesen terhelik a vesét, az emésztőrendszert. Már vegán testépítőnk is van, Váli Tamás személyében, aki ráadásul növényi táplálkozási tanácsadó is. Akár őt is megkereshetik azok, akik komoly sport mellett szeretnének váltani.

– Az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) nem zárja ki kategorikusan az állati eredetű élelmiszereket. Mi ennek az oka?

– Jaj, hogy legyek diplomatikus is, és hű az igazsághoz? Az MDOSZ, hasonlóan több más magyar szakmai társasághoz, a sokszor erősen konzervatív európai nézeteket vallja. Szerintük már az is elég lenne a változáshoz, ha az emberek több zöldséget és gyümölcsöt ennének, és sajnos még mindig nem mondhatjuk el ezt sem. Magyarország Európa legelhízottabb országa. Tehát valahol igazuk van, már akkor is érezhető lenne némi változás, ha a többség az Okostányérjukat követné. Jó tudni azonban, hogy sem a civilizációs betegségek gyógyulásához, sem az elkezdődött klímakatasztrófa elkerüléséhez nem elegendőek az ajánlásaik. 2015 óta a WHO az egyértelműen rákkeltő kategóriába sorolta a feldolgozott húsokat, a vörös húsokat pedig a potenciális rákkeltők közé. Azt gondolom, hogy kimondottan ajánlani (ráadásul napi szintű fogyasztásra) ezeket a termékeket szakmailag megkérdőjelezhető. Számomra az is disszonáns, hogy az egyik legnagyobb hazai tejtermékeket gyártó vállalat, a Nestlé az egyik fő támogatója az MDOSZ-nek, így kérdés, mennyire jelenik meg ennek hatása az ajánlásaikban. Az MDOSZ szerint a magyarok kevés tejet fogyasztanak napi szinten, a Nestlé segítségével kimondottan a gyerekeket megcélzó programjukkal akarják ezt orvosolni. A felnőttek számára is napi fél liter tej elfogyasztását javasolják. Ezzel szemben a kanadaiak ajánlásában, a tejipar erős tiltakozása ellenére sem szerepel már a fogyasztandó folyadékok között a tej, az állati eredetű táplálékok kategória helyett pedig fehérje kategória szerepel, amelyben jelentős részt kapnak a növényi fehérjeforrások.

– Szerinted mindenképpen szükség van a zéró toleranciára az állati eredetű táplálékokkal szemben? Melyek azok az életek, amiket érdemes teljes mértékben elkerülnünk, ha fontos számunkra az egészségünk?

– Igen és nem. Ha valaki bármilyen civilizációs betegségben szenved, legyen az szív- és érrendszeri megbetegedés, köszvény, cukorbetegség, autoimmun eredetű, illetve rákos megbetegedés, vagy akár csak akne, akkor mindenképpen javaslom a 100 %-ban növényi alapú, teljes értékű étrendet. Legalább addig, amíg nem javul az illető állapota, és nem lesz tünetmentes. Aki nagyon ragaszkodik az állati eredetű ételekhez, beilleszthet heti egy adag kevéssé feldolgozott húst (nem nagyüzemi gazdálkodásból), heti 1-2 db tojást és maximum napi egy adag sovány tejterméket, például joghurtot. De ha arra gondolok, hogy a teljes értékű növényi étrendnek mekkora szerepe lehet a klímaválság megfékezésében, akkor ismét azt javaslom, hogy felejtsük el teljes mértékben az állati eredetű ételeket. Ezek alapján mindenképpen kerülném az erősen feldolgozott és a nagyüzemi gazdálkodásból származó állati eredetű ételeket, valamint az erősen feldolgozott, adalékanyagoktól hemzsegő késztermékeket. Nagyon fontos, hogy utóbbi vonatkozik a vegán emblémával ellátott termékekre is. Ha ezzel a hozzáállással valaki bemegy egy élelmiszerboltba, elfelejtheti a polcok 4/5-ének a kínálatát. Ami már csak azért sem baj, mert ezzel a pénztárcáját is kíméli.

– Tudsz esetleg javasolni hazai támogató csoportokat, esetleg kifejezetten életmódváltó programokat, amelyek a teljes értékű növényi táplálkozásra helyezik a hangsúlyt?

– Szerencsére már igen. Dr. Márky Ádám és Länger Jelena Longevity Project nevű komplex életmódváltó programja cégek és egyének számára is elérhető. Szívből ajánlom a V28 nevű vegán életmódváltó programot, amit egy kitűnő dietetikus, Magyarvári Szilvia és a már említett Váli Tamás aposztrofál. Akit a rövidebb workshopok, vagy nyáron a hosszabb táborok érdekelnek, azoknak Dr. Iller Barbara Fehér Oroszlán életmód programját, és az Eleki Életmódközpontot ajánlom.

Forrás: eletmodter.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts