Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Kék búzavirággal (Centaurea cyanus) egész Európában, így hazánkban is találkozhatunk. Ez a gyógynövény legfőképpen a gabonatermesztés révén terjedt el, így elsősorban gabonatáblákban található. A növény a fészekvirágzatúak családjába tartozik. 3-4 centiméteres nagyságú virágai magányosan nyílnak. A fészek külső virágai jóval nagyobbak, mint a beljebb elhelyezkedők. A növény leveleinek fonákja apró szőrökkel borított. Magassága akár a hatvan centimétert is elérheti. Ez az egynyári növény júniustól egészen októberig hozza szépséges lila virágait.

A kék búzavirág egyéb elnevezései: dődike, égi virág, kék búzavirág, gabonavirág, kék virág, sukollat, vetési csüküllő, imolya, vadpézsma, kék konkoly.

A régebbi korokban előszeretettel használták a kék búzavirágot étvágytalanságra és emésztési zavarokra. Nyákoldásra is alkalmazták, illetve a fejbőr korpásodását próbálták megszüntetni a segítségével.

A gyógynövény kék színű virágait gyűjtik. A sziromleveleket csak árnyékban szabad szárítani, mivel a napon sokat vesztenek a színükből, így az értékük jelentősen lecsökken.

Manapság elsősorban csak egyes teakeverékekhez adagolják, mivel a növény virágának szirmai szárított állapotban meglehetősen jó színfokozónak bizonyultak.

Régebben a növényből készített forrázatot szemgyulladásra alkalmazták, torokfájás esetén pedig toroköblögetésre használták. Teáját önmagában még régen sem fogyasztották, hanem más gyógynövényekkel keverték. Ilyenkor étvágyat javítottak a segítségével, de görcsoldó és erősítő teakeverékben is alkalmazták.

A régebbi korokban a forrázatát borhoz is keverték, így a segítségével lázat csillapítottak. De öblögettek is ezzel az eleggyel, ekképpen íny- és nyálkahártya-gyulladást orvosoltak vele. Szemgyulladás esetén a kék szirmokat leforrázták, állni hagyták, leszűrték, majd ezzel borogatták a begyulladt szemet.

A kék búzavirág májustól júniusig bontogatja csodaszép szirmait, de ha később vetjük el, akkor akár még ősszel is gyönyörködhetünk ebben a gyógynövényben. A kiskertünkben is elültethetjük. Üde színfolt lehet, ha zöldségek mellé tesszük.

A kék búzavirágnak vannak nemesített fajai, amelyek lila, fehér vagy rózsaszínben pompáznak. Csoportosan más virágok mellé is bátran ültethetjük, például nagyon jól mutat a pipacs, a margaréta vagy a zsálya mellett.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts