Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Interjú

Megkérdeztük Dr. Svastics Egon onkológus-sebészt, A rák ellen… Alapítvány szakmai tanácsadóját, onko-segítőt, hogy mit tehet a veszélyhelyzet idején a kezelés, rehabilitáció alatt álló daganatos beteg?

– A jelenlegi vírushelyzetben milyen speciális tudnivalókat kell/lehet a daganatos betegek számára elmondani? Kihez fordulhatnak kérdéseikkel a betegek?

– A vírus sok emberen átmegy, tudomásunk szerint minden feltűnő tünet, vagy panasz nélkül. Többeknél azonban lázas, köhögéses influenza-szerű tüneteket produkálhat. A kórházi kezeléseket igénylő esetek szinte kizárólag a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki. Ezek kb 20%-ánál akár légzési nehézség, fulladás miatt mesterséges lélegeztetésre is szükség lehet. Ők legtöbbször ismert és kezelt ún. cardio-pulmonális, szív és tüdőbetegek. A halálesetek közülük kerülnek ki.

A korábban kezelt daganatos, reményeink szerint már gyógyult betegek ugyanolyan koronavírus fertőződési rizikóval bírnak, mint a többi emberek. Felmerülő kérdéseikkel elsősorban a háziorvosukat kereshetik meg telefonon.

– Az aktív kezelési szakaszban mik a teendők?

– Az éppen kezelés alatt álló betegek vírusfertőződési esélye kissé nagyobb. Egyrészt a kezelésre várás során több betegtárssal is közelebbi kontaktusba kerülhetnek, pld másfél méter távolságon belül kell ülni másokkal. Ennek veszélye gondos szervezéssel, betegbeosztással csökkenthető. Ez az egészségügyi ellátó rendszer feladata.

A másik fontos kérdés az, hogy a meglevő betegség és az aktuális kemo – sugárkezelések gyengítik az immunvédekezést. Ezt csak az onkológus orvos-beteg kapcsolatban lehet megítélni és megbeszélni.

Az orvos ismeri a beteg mellékbetegségeit és a szükséges kezelés rizikóit is. Ő elhalaszthatja a kezelés elindítását, dózis redukciót (kisebb gyógyszeradagot) határozhat el. A kezelés elmaradásának veszélyeit csak a betegséget ismerő szak-onkológus tudja mérlegelni és megítélni.

– A rehabilitációban lévő betegeknél mik a teendők?

– A rehabilitációban levő betegek csatlakozzanak a „Maradj otthon!” mozgalomhoz. Számukra fontos egy egész napos program kialakítása. Ha van terasz vagy kert a lakáshoz, töltsön több időt odakint – a csökkent autóforgalom miatt észrevehetően jobb a városok-falvak levegője. Ha van kiskertje, akkor itt az ideje a kerti munkáknak. Ha bérházban lakik, kezdjen el nyitott ablak mellett naponta tornászni (a TV-ben beindultak a torna programok kifejezetten korosabbaknak). Tudnivaló, hogy a testmozgás, a sport a legjobb stresszoldó gyógyszerünk. Étkezéskor kerüljön sok zöldség, saláta, káposztafélék, tejtermékek, könnyen emészthető fehérjeforrások, mint például a hal az asztalra.

– Az immunerősítés egy fontos szempont minden betegség elkerülésében. Köztudott a szorongás és a stressz elkerülése lényeges ebben a kérdésben. Hogyan lehet a daganatos betegeket ebben a helyzetben – számukra megnyugtató, kellő információval – támogatni?

– A legjobb immunerősítő, stressz- és szorongásoldó a rendszeres testmozgás, a lehetőségekhez mérten végezhető sport. Ugyanakkor kerülni kell a rémhírterjesztő szomszédasszonyt, legyünk optimisták a járványt illetően is. Legyenek rendszeres olvasói az Életigenlők rákellenes életmódmagazinnak!

Vajda Márta

(Az interjú megjelent a tavaszi Életigenlők magazin ‘Új élethelyzetben az együttműködés a legfontosabb’ címmel készített körinterjúban.)

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts