Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A vörös hajúak jobban ki vannak téve a bőrrák kockázatainak. A válasz talán a genetikában keresendő. Hazánkban egyre több embert diagnosztizálnak bőrrákkal. Ennek ellenére még sokan mindig nem figyelnek a jelekre és nem tesznek meg mindent, hogy védjék a bőrüket a káros UV-sugaraktól.

A melanin a sötét színű pigmentek összefoglaló neve. A melanin hatékonyan képes elnyelni a fényt, és képes megvédeni a sejtek DNS-állományát a káros sugárzástól, így csökkentve a bőrrák kialakulásának a kockázatát.

Az embereknél a melanin határozza meg a bőr, a haj és a szem színét. A bőr epidermisz rétegében lévő melanociták termelik a melanint. A bőrszín attól is függ, hogy kinél mennyi melanin termelődik. Az albínók szervezete nem, vagy csak nagyon kevés melanint termel.

A szemben, a szivárványhártyában is található melanin. Ez védi a retinát az UV-fény és a magas energiájú normál fény ellen. A szürke, a kék és a zöld szemű emberekben ez a védelem kevésbé hatékony, mint a barna szeműekben.

Kutatások igazolják, hogy nemcsak a világosabb szemű, hanem a világosabb bőrű emberek is jobban ki vannak téve a melanoma veszélyeinek, mint a sötétebb bőrű és szemű társaik. Ezért sem meglepő az, hogy egyes emberek számára a napfény simogató hatással van, míg másoknak már kevés tartózkodás a napon is szinte égeti a bőrt.

A bőrrák kialakulásának megelőzése érdekében fontos, hogy a világos bőrűek és hajúak, illetve a vörös hajúak fokozottabban figyeljenek oda a napozás veszélyeire, és ha lehet nyáron egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset tartózkodjanak napon délelőtt 10 és délután 4 óra között. Továbbá mindig kenjék be magukat magas faktorszámú naptejjel és viseljenek hosszú ujjú inget, nadrágot, szalmakalapot és napszemüveget, ha mégis napon kell tartózkodniuk.

A barna bőrűek sem lélegezhetnek fel, hiszen a bőrrák őket sem kerüli el, ha nem elég óvatosak. Attól, hogy a szerveztük termel melanint, még ugyanúgy kialakulhat esetükben is a melanoma.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts