Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Zenére szükségünk van, hiszen nagyon sok jótékony hatása létezik. A zene segít megküzdeni a mindennapos stresszel, de még a fájdalmat is csillapítani tudja.

A zene nyugtató hatást gyakorol az emberi szervezetre és abban segít, hogy jól érezzük magunkat. Teljesen mindegy, hogy milyen stílusú zenéről van szó, a klasszikus zene éppúgy nyugtatólag hat az emberi szervezetre, mint a rockzene. A legfontosabb az, hogy a zenét beépítsük a mindennapi életünkbe, mert csillapítja a kedélyeket és pozitívan hat a hangulatunkra.

Hogyan segít a zene vagy zeneterápia a stressz kezelésében? Elsősorban figyelemelterelő hatása van. Hiszen amikor zenét hallgatunk, akkor gyakran ringunk a zene ritmusára, figyelünk a zene szövegére vagy csak dúdoljuk az adott dalt, figyeljük a ritmusát, ami arra késztet bennünket, hogy doboljunk az ujjainkkal. Ezek nagyon jó lehetőségek arra, hogy kizárjuk azokat a zavaró gondolatokat, amelyek stresszt generálnak bennünk. Amikor idegesek vagyunk és elkezdünk zenét hallgatni, nem foglalkozunk a problémáinkkal, majd annyira feltöltődünk „energiával” a zene által, hogy az adott gond vagy eltörpül, vagy pedig találunk rá valamilyen megoldást.

A zenének vérnyomáscsökkentő szerepe is van. Hozzáértő személyek szerint a komolyzene a leghatásosabb a magas vérnyomás természetes kezelésére. Már napi 15 percnyi komolyzene hallgatása is sokat jelent, vagyis ennyi is elég ahhoz, hogy mérséklődjön a magas vérnyomásunk.

A zeneterápiát alkalmazzák azoknál az embereknél is, akik valamilyen szenvedélybetegségben szenvednek, mert kutatások igazolják, hogy a zenének valóban terápiás hatása van és csökkenteni tudja az addikciót.

A zeneterápia a depresszió tüneteit is tudja mérsékelni. Hozzáértők szerint bármilyen művészeti terápia képes arra, hogy minimalizálja vagy megszüntesse a szorongás és a depresszió kellemetlen szimptómáit.

A zene a terhesség alatti depressziót és stresszt is képes megszüntetni. Ehhez elegendő napi két alkalommal 30-30 percet zenehallgatással tölteni.

A zeneterápia nagyon jó hatással van az autista gyermekekre, mivel fejleszteni tudja ezeknek a gyermekeknek a kommunikációs képességeit.

Számos vizsgálat igazolta, hogy azok az emberek, akik daganatos betegségben szenvednek és sok zenét hallgatnak, sokkal könnyebben tudnak megbirkózni a helyzetükkel, mint azok, akik egyáltalán nem hallgatnak zenét.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts