A magas antioxidáns-tartalmú és a gyulladáscsökkentő gyümölcsök segítenek, hogy sokáig egészségesek maradjunk. Az acai berry a gyulladáscsökkentő anyagok tárháza, hiszen vannak benne antociánok, C-, A-vitamin és természetesen rostok is.

Ez az apró bogyó segítséget nyújt az étvágyért felelős hormonok szabályozásában, az energia növelésében, a szívbetegség megelőzésében és számos anyagcsere-funkcióban.

Az antioxidánsoknál jóval többet kínál az acai berry, mégpedig vitaminokat, ásványi anyagokat, elektrolitokat és aminosavakat. A bogyó egészséges zsírokban is gazdag, beleértve az omega-3 és omega-6 zsírsavat, de van benne palmitinsav, linolsav és olajsav is. Vitaminok közül az A-, C-, B1-, B2-, B3- és E-vitamin-tartalma kiemelkedő, illetve tartalmaz magnéziumot, káliumot, foszfort, vasat, kalciumot, cinket és mangánt is.

Nem kétséges, hogy az acai bogyónak nagyon sok előnye ismeretes. Az antioxidánsok, köztük az antociánok nagymértékben hozzájárulnak az acai bogyók gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságához. Ennek az az oka, hogy antioxidánsok szabadgyök-fogók, vagyis segítenek lassítani a szabad gyökök okozta károsodásokat, amelyet oxidatív stressznek is neveznek. A szabad gyökök okozta károsodásnak köszönhető, ha a bőrünk a kelleténél gyorsabban öregszik, de az ízületi, a vázizom és az izomfájdalom kialakulásában is kiemelkedő szerepet játszik.

Az acai bogyó szinte minden szerv egészségének jót tesz. Úgy mint szív- és érrendszer, immunrendszer, emésztőszervrendszer, endokrin rendszer és idegrendszer.

A kognitív problémáknak két fő oka a gyulladás és az oxidatív stressz. Ez a kettő tehető felelőssé a memória elvesztéséért, a demencia és más, korral összefüggő mentális rendellenességek kialakulásáért. Az acai bogyóban lévő hasznos anyagok az agysejtek számára védőhatást jelentenek, ami hatással lehet a kognitív funkciók és a motoros funkciók javítására.

Kutatások igazolják, hogy az acai bogyó segít a mentális funkciók ösztönzésében, segít abban, hogy valaki jobban gondolkodjon, magas energiaszintet tartson és jobban kezelje a pszichés stressz különböző hatásait.

Az acai bogyó védelmet nyújt a stressz káros hatásaival szemben. Mindemellett megakadályozza a hormonális egyensúly felborulását, a kortizolszint emelkedését. Ez utóbbiak miatt adaptogénnek is nevezik.

Mint a legtöbb rostos táplálék, az emésztést is javítja. Segít megszabadítani a májat és a vesét a méreganyagoktól. A máj és a vesetisztításon túl nagyon jó vastagbéltisztító is, ami azt jelenti, hogy segít megakadályozni a káros és az emésztetlen anyagok felhalmozódását a vastagbélben, ami székrekedéshez és más emésztési problémához is vezethet.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts