Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

Az acai – Euterpe oleracea – pálma Dél-Amerika északi részéről származik, az áfonyához hasonló termését az őslakosok már évszázadok óta fogyasztják. Számos előnyös élettani tulajdonággal rendelkezik, szabályozza a koleszterin szintjét, enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit, hasznos kiegészítője a fogyókúráknak, valamint hatékony méregtelenítő. Ráadásul az acai bogyó antioxidáns tartalma kiugróan magas, nem véletlenül tartják szuperélelmiszernek.

Az acai szó eredeti jelentése „gyümölcs, amely megszabadít a víztől”, kiemelkedő méregtelenítő hatására utal. Magát, az acai pálmát többféleképpen hasznosítják: leveleiből tetőt, kosarat, kalapot készítenek, szőnyeget szőnek, míg törzsét építkezésre használják. Legértékesebb része a gyümölcse, amely igazi „egészségbomba”.

Az acai bogyó közel fele növényi rost, száz grammjában több fehérje található, mint egy tojásban, míg zsírsavjainak összetétele szinte teljesen megegyezik az olívaolajéval. Ennél is fontosabb, hogy az acai bog antioxidáns tartalma kétszerese az áfonyáénak, antociánban – az egyik legfontosabb antioxidáns flavonoid– pedig harmincszor gazdagabb, mint a vörösbor.

Fiatalító és méregtelenítő

Mivel az acai bogyó rendkívüli antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, fogyasztása hozzájárul az immunrendszer hatékony megerősítéséhez – nem véletlenül tartják az egyik legfontosabb szuperélelmiszernek. Összetevőinek köszönhetően segít megszabadulni a számos káros elváltozás, többek között szív- és érrendszeri megbetegedések, a gyulladások (például a kóros ízületi gyulladás) valamint a rák kialakulásáért is felelőssé tehető szabad gyököktől. Brazíliában az acai pálma gyümölcsét „szépség bogyó”-nak is nevezik, mivel méregtelenítő hatása nem csupán a belső szervek egészségét segít megőrizni.

Antioxidáns összetevői, valamint az aminosavak és zsírsavak egyedi kombinációja lelassítja az öregedés szemmel látható tüneteit, az acai bogyó gátolja a ráncosodást, feszesíti bőrt, megszünteti a haj és körmök töredezettségét. Mivel egyike azon kevés gyümölcsöknek, amelyek tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat (MUFA), az acai bogyó csökkenti a vérben a káros LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezáltal gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Rendkívül gazdag rostokban, ennek köszönhetően gyorsítja az anyagcserét, ráadásul feltölt energiával és elveszi az éhségérzetet, így jól használható fogyókúrára. Bár az acai bogyó vitamjai és ásványi sói más gyümölcsökben is jelen vannak, ezeken kívül tartalmaz olyan egyéb, növényi eredetű összetevőket, amelyek semmilyen más gyümölcsben nem lelhetők fel. A Floridai Egyetem (University of Florida) kutatásai bebizonyították, hogy az acai bogyó több mint ötven olyan természetes komponenst tartalmaz, amelyek még azonosításra szorulnak.

Miért érdemes acai bogyót fogyasztani?

  • hatékony méregtelenítő
  • segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását
  • egészségessé, erőssé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket
  • megkönnyíti az emésztési folyamatokat, megszünteti a hasmenést
  • elősegíti a fogyást
  • javítja a szexuális életet
  • energiával tölti fel a szervezetet
  • enyhíti a menopauza és az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit
  • hatékonyan veszi fel a harcot a rákkal szemben
  • javítja az agyműködést
  • kiváló antioxidáns
  • csökkenti a vérben az LDL (rossz) koleszterin mennyiségét
  • fenntartja a vérben a HDL (jó) koleszterin szintjét
  • támogatja az immunrendszert
  • javítja a látást
  • megszünteti az alvási problémákat.

Az acai bogyó sokféleképpen fogyasztható, legegyszerűbb módja, ha préselt levét magában, vagy más levekkel összekeverve isszuk. Amennyiben nem jutunk frissen szedett gyümölcshöz, bátran választhatjuk az acai bogyó porított változatát.

Forrás: vitalitas-magazin.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts