Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az antibiotikumokat a baktériumok növekedésének megakadályozására vagy gátlására használják. Bizonyos növényi kivonatok, illóolajok és élelmiszerek antibiotikus hatással rendelkeznek. Például az áfonyakivonat antibakteriális és antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, így a húgyúti fertőzések otthoni orvossága is lehet.

A gyógynövények is funkcionálhatnak antibiotikumként. A méz az egyik legrégebbről ismert antibiotikum, amely az ókori időkig nyúlik vissza. Az egyiptomiak gyakran használtak mézet mint természetes antibiotikumot és bőrvédőt. A méz hidrogén-peroxidot tartamaz, ami a méz antibiotikus tartalmát is adja. Magas cukortatalommal is rendelkezik, ami segít megakadályozni bizonyos baktériumok növekedését.

Emellett a méznek alacsony a pH-értéke is, vagyis egyszerűen a fogalmazva eltávolítja a nedvességet a baktériumokból, amelyek hatására azok kiszáradnak és elpusztulnak. A mézet közvetlenül a sebre vagy a fertőzött területre kell kenni. De természetesen belsőleg is kifejti nyugtató és antibakteriális hatásait.

A fokhagyma antimikrobiális tulajdonsággal rendelkezik. A fokhagyma-koncentrátum nagyon hatásos a baktériumok ellen. A fokhagyma fogyasztható nyersen, de nagy adagban történő fogyasztása belső vérzést is okozhat. Amennyiben vérhígítót szed, mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt a fokhagymát antibiotikumként használná. Ugyanis a fokhagyma nagyobb adagban történő fogyasztása megnövelheti a gyógyszerek hatásait.

Sok ember ismeri a mirhakivonatot, de a káros baktériumok és gombák elpusztításában játszott szerepe nem annyira ismert. Például nagyon hasznos lehet candida gomba és E-coli baktérium elpusztításában. A mirha lenyelése hasmenést, bőrre kerülve pedig bőrkiütést is okozhat, nagyobb adagokban történő alkalmazása pedig szívproblémákat generálhat, így csak óvatosan alkalmazza a mirhából készült kivonatot.

A kutatók vizsgálták a levendula- és a kakukkfű-illóolaj baktériumölő hatásait. A vizsgálatok azt mutatták, hogy a kakukkfű illóolaja sokkal hatékonyabbnak bizonyult a baktériumok elpusztításában, mint a levendulaolaj. A kakukkfűolajat csak a bőrre szabad alkalmazni, de akkor is csak valamilyen hordozóolajjal kombinálva, mert különben irritációt okozhat. Azok, akik magas vérnyomásban vagy valamilyen pajzsmirigybetegségben szenvednek, semmiképpen se használjanak kakukkfű-illóolajat.

A karvakrol az oregánóolaj egyik fontos összetevője, amelynek terápiás hatása van, belélegzés után fejti ki pozitív hatásait. Egyes feltételezések szerint gyógyítja a gyomorfekélyt és csökkenti a gyulladást.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts