Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A chia mag nagyon pici, mégis rengeteg tápanyagot tartalmaz. Kiváló forrása az omega-3 zsírsavnak, az antioxidánsoknak, a rostnak, a vasnak és a káliumnak. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a LDL-koleszterin szintjét, és megnövelik a HDL-koleszterinét, amely védelmet jelenthet a szívroham és a stroke kialakulása ellen.

Milyen tápanyagok találhatók meg még a chia magban? Van benne mangán, kalcium, kálium, foszfor és réz. Ez az apró mag nagyon sokféle előnnyel bír. Többek között csökkenti a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegség kialakulásának a kockázatait. Emellett az arcszínt is egészségessé varázsolja, és még energiával is feltölti a szervezetet.

Mivel a chia mag sok rostot tartalmaz, így segíthet a fogyásban, hiszen a rostokban bővelkedő táplálékok könnyedén eltelítenek bennünket, azaz hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, így kevesebbet is eszünk, ami a testsúlycsökkentő programunkat segíti elő.

A fokozott rostbevitellel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem a magas vérnyomást is. A legutóbbi kutatások azt is kimutatták, hogy a rost szerepet játszhat az immunrendszer szabályozásában és a gyulladás csökkentésében, illetve annak megszüntetésében. Ha pedig csökken a szervezetben a gyulladás, akkor kisebb lesz az esély a cukorbetegség, a rák, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására.

A cukorbetegség megelőzésében úgy segítenek a rostos táplálékok, így a chia mag is, hogy segítenek a vércukorszint stabilizálásában, márpedig a cukorbetegség legtöbbször az ingadozó vércukorszint miatt jön létre.

A rostos táplálékok egészséges emésztést biztosítanak, a rendszeres székletürítést is lehetővé teszik. Ez azért fontos, mert így a méreganyagok is eltávoznak a szervezetből.

A chia mag sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, Kutatások igazolják, hogy ez a zsírsav csökkenti a trombózis és az aritmiák (szívritmuszavarok) kockázatát, amelyek gyakran tehetők felelőssé a stroke, a szívroham és a hirtelen szívhalál kialakulásáért.

Az omega-3 zsírsav is részt vesz az LDL-koleszterin-, a triglicerid- és az összkoleszterinszint csökkentésében, ami csökkenti az érelmeszesedést okozó plakkok kialakulását, javítja az endothel funkciót és alacsonyabb vérnyomást is eredményez.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts