Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

A megfelelő ételek, vitaminok és gyógynövények segítenek megőrizni agyunk egészségét, ugyanis elősegítik az agysejtek védelmét, a problémamegoldó képesség és a memória javítását. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy minél több feldolgozatlan, friss és organikus táplálékot fogyasszon, mert csak ezek segítik elő az agyi funkciók javítását. A feldolgozott élelmiszerek olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek egyáltalán nem szolgálják az egészségünket.

Ezen kívül ne feledkezzen meg a súlyának megfelelő mennyiségű tiszta ivóvízfogyasztásról sem, amelynek szintén kitüntetett szerepe van az agy megfelelő működésében. Tudta, hogy a fáradtság egyik legjobb ellenszere a friss, tiszta ivóvíz? Sokan a kávétól remélnek éberséget, ha egy-egy délután rájuk tör az álmosság, pedig ilyenkor csak egy nagy pohár vízre lenne a testünknek szüksége.

Kutatások igazolják, hogy a bogyós gyümölcsök képesek még akkor is a segítségünkre lenni, ha már az agyi funkcióink hanyatlóban vannak. Például a fekete áfonya nemcsak a memóriát képes javítani, hanem az agyat is képes fiatalon tartani. Ezen kívül az egyensúlyérzék és a koordinációs képesség javításában is szerepet játszik.

A bogyós gyümölcsök sok-sok antioxidáns vegyületet tartalmaznak, amelyek az agysejteket az oxidációs folyamatoktól, míg az agyunkat a különféle károsodásoktól védelmezik. Ez azt jelenti, hogy az antioxidánsok segítenek megelőzni az agy idő előtti öregedését és védelmet nyújtanak az agyat érintő betegségekkel szemben, hiszen az egészséges sejtek növekedését támogatják meg. A legegészségesebb bogyós gyümölcsök többek között a fekete áfonya, a földi szeder, a vörös szőlő, az eper, a málna, a vörös áfonya és a goji bogyó.

Az összes bogyós gyümölcs közül a dél-amerikai acai bogyó tartalmazza a legtöbb antioxidáns vegyületet. Emellett meglehetősen gazdag omega-3 zsírsavban és fehérjében is.

Amikor a piacon a gyümölcsök között válogat, akkor a citromsárga, a narancssárga, illetve a zöld színű gyümölcsöket részesítse előnyben, hiszen ezek sok béta-karotint és egy kitűnő antioxidánst, vagyis A-vitamint tartalmaznak. A citrusfélék pedig egy másik antioxidánsban, C-vitaminban gazdagok. Az A- és a C-vitaminnak memóriajavító hatása van, de pozitívan hatnak a gondolkodásra és az artériák egészségét is segítenek megőrizni. Zöldségek és gyümölcsök, amelyek béta-karotinban és C-vitaminban gazdagok: mangó, narancs, sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, brokkoli. Az avokádó igen gazdag telítetlen zsírsavakban és E-vitaminban, sok rostot is tartalmaz. Ezek együttesen az agyi erek megfelelő működését segítik elő.

A zsírsavak szintén nagyon fontosak, hogy az agyunk egészségesen működjön. Emellett csökkentik a betegségek kialakulásának a kockázatát, jó hatással vannak a memóriára, és még a tanulási képességet is fokozzák. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok a kék algák, a zöld algák, a diófélék és a növényi olajak. A diófélék a legjobb agytáplálékok, hiszen megtisztítják az artériákat és megemelik a szervezetben a szerotoninszintet. A szerotonin elősegíti a pihentető alvást, jó hatással van a memóriára és hozzájárul a depresszió kialakulásának megelőzéséhez.

A kendermagolaj, az olívaolaj szintén tartalmaz az agy számára fontos zsírokat és fehérjéket. Érdemes ezekből az olajokból napi egy-két evőkanálnyi fogyasztani.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok szintén jó hatással vannak a memóriára és a gondolkodásra, lassítják az agyban zajló öregedési folyamatokat is. Ilyenek az A-, B-, C- és E-vitaminok, a folsav és a magnézium.

Egyes gyógynövények – ginszeng, Ginkgo biloba – is pozitívan hatnak az agy működésére és a memóriát is megerősítik, fejlesztik.

Természetesen nemcsak egyes táplálékok vannak jó hatással agyunk működésére, hanem egyes tevékenységek is, úgymint nyelvtanulás, olvasás, új tudás megszerzése, a számítógép működésének elsajátítása és még az is, ha például megtanulunk valamilyen hangszeren játszani. Agyunk gyorsabban és jobban fog működni attól is, ha rendszeresen keresztrejtvényt fejtünk.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts