Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A retek egy lédús és általában csípős, vagy legalábbis egy erőteljes ízű zöldség. Lehet hengeres, kerek vagy hosszúkás, illetve zöld, fekete, fehér, piros vagy akár lila színű. Lehet fogyasztani nyersen, de savanyúságot is készítenek belőle, a zöldségből nyert olajnak pedig számtalan egészségügyi hatása létezik.

A retek tápanyagokban rendkívül gazdag. Van benne többek között kálium és kalcium, de magas C-vitamin-tartalmáról sem szabad elfeledkeznünk. Ezeken kívül megtalálható még benne a timain, a niacin, a riboflavin, a B6-vitamin, a foszfor és a cink is.

A retek elősegíti a jobb emésztést, vízhajtó hatással rendelkezik, javítja a székrekedés problémáját. Kiváló méregtelenítő.

A retek természeténél fogva vízhajtó hatással bír. A retek és a belőle préselt lé kiváló gyulladáscsökkentő, így képes megszünteti a vizeléskor jelentkező égő érzést. Tisztítja a vesét, gátolja a vesék és a húgyutak fertőzését, ezáltal kezelve ezeknek a szerveknek a betegségeit, amelyet a szervezetben felgyülemlő méreganyagok tovább ronthatnak.

A retek tele van rostokkal, így hamar teltségérzetet képes okozni. Könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaz, viszont magas a víztartalma, így kiváló zöldség azok számára, akik elhatározták, hogy le szeretnének fogyni. A reteknek alacsony a glikémiás indexe is, elősegíti az egészséges bélmozgást, ami segít a súlycsökkenésben.

A retek kiváló forrása az antociánoknak, egyfajta flavonoidoknak, amelyek nemcsak a színét adják a reteknek, de rendkívüli előnyökkel is járnak. Az antociánok összefüggésben állnak számos szív- és érrendszeri betegség kockázatának a csökkenésével, emellett rákellenes és gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A retek nagyon jó káliumforrás, amely szintén hozzájárul egyes betegségek elkerüléséhez. Például a kálium segít csökkenteni a vérnyomást.

A retek fogyasztása nem befolyásolja a vércukorszintet. Sőt mi több, a rendszeresen fogyasztott retekből préselt lé a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjét még csökkenteni is tudja.

A retekben lévő C-vitamin, foszfor, cink és B-vitamin-komplex jó hatással vannak a bőrre, a zöldségben lévő víz pedig segít a bőr nedvességtartalmának fenntartásában. Fertőtlenítő hatása miatt kiváló például bőrkiütések és pattanások kezelésére.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts