Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az egészséges életmódot sohasem késő elkezdeni. Legyünk akárhány évesek, nagyon sok betegséget megelőzhetünk azzal, ha életmódot váltunk. Ebben a cikkben olyan táplálékokról olvashat, amelyek nagyon jót tesznek az egészségnek.

A húszas éveinkben megalapozhatjuk a jövőbeni egészségi állapotunkat, így érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ezekben a táplálékokban ugyanis nagyon sok tápanyag van, amelyre nagy szüksége van a fejlődő szervezetnek, de természetesen az agy is meghálálja a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat. Fontos az elegendő vízfogyasztás is, hiszen ez biztosítja a hidratációt, illetve csökkenti az ételek utáni sóvárgást és a túl sok édességfogyasztást. Nem beszélve arról, hogy a víz és a tápanyagok növelik a teljesítményt is.

A harmincas években már kezd lassulni az anyagcsere. Ebben az életkorban táplálékok közül a rost lehet az ember legjobb barátja, hiszen ez felpörgeti az anyagcserét, vagyis nagyon jót tesz az emésztésnek. Ilyenkor sok zöld leveles zöldséget kellene fogyasztani, de hangsúlyt kell fektetni a diófélék, a magvak és az egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajokra is. Mivel a kollagéntermelés is kezd csökkenni, ezért javasolt kollagénben gazdag táplálékokat is magukhoz venni, például erőlevest. A C-vitamin is elősegíti a kollagéntermelést. C-vitaminban gazdag táplálékok: citrusfélék, szamóca, paprika, paradicsom, brokkoli.

Negyvenéves korban már vadul ingadozik a hormonszint. Nők esetében az ösztrogénszint, míg férfiaknál a tesztoszteronszint. A hormonokat kicsit megregulázzák a keresztesvirágú zöldségek, mint például a brokkoli, a káposzta, és a kelbimbó. Ezek a táplálékok szulforafán nevű vegyületben is gazdagok, amely rákellenes hatással is rendelkeznek. Ebben az életkorban fontos lenne az omega-3 zsírsavak rendszeres fogyasztása is, hiszen ez csökkenti a kialakuló gyulladást, a stresszt, javítja az immunrendszer működését és még a bőr egészségét is védi. Az omega-3 zsírsav gazdag forrásai: makréla, lazac, magvak, diófélék, len, chiamag.

Az ötvenes években már a csontegészségre is kellő figyelmet kell fordítani, ezért az olyan táplálékokat is előtérbe kell helyezni, amelyek elősegítik a csontsűrűség növelését és a csonterő fenntartását. Kalciumban gazdag táplálékokat – tej, tejtermékek, kelkáposzta, borsó, mandula, narancs – szükséges fogyasztani amellett, hogy a D-vitamin-bevitelre is ügyelni szükséges. A rostok bevitele is fontos, hiszen szabályozza az étvágyat és csökkenti a koleszterinszintet. Nem beszélve arról, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegség kockázatait is.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Similar Posts