Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A kelkáposzta védelmet nyújt a szív- és érrendszer számára és remekül méregteleníti az emberi szervezetet. Hatékony a csontritkulás megelőzésében és még az emésztőrendszer működését is megtámogatja. Ez a szupertáplálék A-, B6-, C-, K- és E-vitaminokban gazdag, illetve kitűnő forrása a mangánnak, a vasnak, a káliumnak, a kalciumnak, a réznek és a magnéziumnak. Mindemellett omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely egy remek természetes gyulladásgátló az emberi szervezet számára.

A kelkáposzta meglehetősen gazdag K-vitaminban, amely egy nagyon fontos tápanyag a testünk gyulladásos folyamatának szabályozására. Pontosabban ez a vitamin segítséget nyújt a gyulladásos folyamatok megelőzésében, de a kialakult gyulladás leküzdésében is nagy szerepet játszik.

Gyulladáscsökkentő hatása a benne lévő flavonoidoknak köszönhető. Ilyenek például a kempferol és a kvercetin, amelyek nagyon hatásosak az ízületi gyulladás megelőzésére és annak visszafordítására.

A kelkáposzta rákellenes hatását is kimutatták. Ez annak köszönhető, hogy tápanyagokban rendkívül gazdag, tele van értékes antioxidánsokkal. Ilyen például a glükozinolát, amely a szervezetben rákmegelőző vegyületekké alakul át.

Ismert tény, hogy a gyulladásos folyamatok és az oxidatív stressz megnövelik a daganatos megbetegedések kialakulásának a kockázatát. A kelkáposztában lévő rengeteg tápanyag segíthet ezen betegségek kialakulásának megelőzésében, mert gyulladáscsökkentő hatásuk mellett az immunrendszert is képesek megerősíteni.

A kelkáposzta csökkenteni tudja a rossz koleszterinszintet, ami igencsak nagyon fontos a szív egészségének megőrzése szempontjából. A kelkáposzta kalciumban is rendkívül gazdag, ami a csontjaink egészségét segít biztosítani.

A kelkáposztát fogyaszthatja nyersen, önmagában vagy más zöldségekkel párosítva ízletes salátákat készíthet belőle. Enyhén megpárolva is fogyaszthatja, habár így egy keveset veszít vitamin- és ásványianyag-tartalmából. Főzni soha ne főzze sokáig, csak éppen annyira, hogy roppanósan puha maradjon.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts