Sok betegség a test harmonikus ritmusainak megszűnése miatt jön létre. A zene könnyekre fakaszthat, vagy hallatán végigfuthat a hideg a hátunkon. De többre is képes: gyógyítja a testet, a szellemet és a lelket. Különös jelentősége van ezen belül az éneklésnek, amely napjainkban reneszánszát éli. Ez kedvező jel, ugyanis az éneklő ember szíve megnyílik.

Az éneklés hat a testre, a szellemre és a lélekre egyaránt. Erősíti immunrendszerünket, elmélyíti a légzést és ellazítja az izmokat és az idegrendszert. Segít oldani a stresszt, csökkenti a vérnyomást és a szívfrekvenciát. Néhány kórházban ma már a terápia része.

A finn Helsingfors Egyetem kutatói megállapították, hogy az agyvérzésen átesett páciensek gyorsabban gyógyulnak, ha mindennap több órán át zenét hallgatnak. A javulás memóriájukban, az összpontosítási képességükben, valamint általános lelki állapotukban jól látható volt. A beszédhez köthető memória három hónap alatt 60 százalékkal javult. A vizsgálatok szerint az éneklés segítségével a betegek hamarabb tudtak újra megtanulni beszélni is.

Sok terapeuta számára az éneklés a zeneterápia legintenzívebb formája. Az így kezelt páciensek mind arról számoltak be, hogy mélyen megérintette őket az éneklés. Az érzések az intenzív összetartozástól a spirituális dimenziók, az egység megéléséig terjedtek. Ez egybevág Yehudi Menuhin kijelentésével: „Tulajdonképpen az éneklés az ember valódi anyanyelve.”

Az éneklés segíthet a gyászolókon és a rákos betegeken is

A páciensek éneklés közben ismét rátalálhatnak életörömükre. Az éneklés erősíti az immunrendszert, és antidepresszáns hatású – ezt széles körben végzett, nemzetközi kutatások igazolják. Gyakran nagyon zárkózott, visszahúzódó emberek is vállalják a közös éneklést, mert nem kell attól félniük, hogy meg kell szólalniuk, beszélniük kell. Talán a pszichés problémákkal küzdőknél a legnyilvánvalóbb a hatás. A zene az agy limbikus rendszerére hat, amely emocionális életünk fontos központja.

Mozart művei a terhesség ideje alatt jót tesznek a magzatnak, amelyből születése után is profitálhat. Az akusztikus hatások már az anyaméhben elkezdődnek. Születés előtt a magzat több mint húszmilliószor hallja édesanyjának szívverését és a hangját is. Nem csoda hát, hogy az anya éneklésével a koraszülöttek keringése stabilizálható. Egy tanulmány szerint az agy oxigénellátása is javul ennek hatására.

A mantrák egy több ezer éve ismert erőre hangolnak rá bennünket, amely transszerű hatású lehet. A népdalok hatása egészen más: ezek a közösséghez való tartozást, az összetartozás érzését erősítik, fejlesztik. A vallásos dalok, például az Ave Maria stb. éneklése bensőséges kötődést erősít saját vallásunkhoz, akkor is, ha az illető már évek óta nem jár templomba. Az indián dalok az őseinket tudatosítják velünk, így töltenek el bennünket erővel. A dalolás mágia, amely önmagában hat mindenkire. Nem kell tehát semmi egyebet tenni, és ismét öröm, béke tölti el a szívünket.

A kántálás nem csupán mantrák éneklése, hanem szélesebb értelemben egy relaxált, minőségi és teljesítménynyomástól mentes, közös dalolás. A kántálás sokrétű, jótékony hatást gyakorol a testre, a szellemre és a lélekre. Megnyitja a szívet, erősíti az öntudatot, enyhíti a stresszt, beindítja öngyógyító erőinket és elűzi a depressziót. Éneklés, főképp a mantrák éneklése közben többféle testi ritmus összhangba kerül: a légzés, a pulzus és a vérnyomás is. A kronomedicina, amely a kozmikus ritmusokkal foglalkozik, felfedezte, hogy sok betegség – többek között a rák is – a test harmonikus ritmusainak megszűnése miatt jön létre.

Ha dobolunk vagy énekelünk, azonnal leáll a gondolatok állandó körforgása a fejünkben, ami nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. Ha átadjuk magunkat egy ritmusnak, összekapcsolódunk létezésünk dimenziójával, amely archaikus erőket ébreszt bennünk. Az éneklés az érzelmek és az értelem közötti egyensúlyt teremti meg.

Az éneklés nem csak agyunkra és a pszichénkre hat, hanem közvetlenül a testünkre is. Éneklés közben mélyebbé válik a légzésünk, ami által több oxigén jut a sejtekbe. A stressznek semmi esélye, ha relaxáltan énekelünk, ugyanis a lazításért felelős paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik. Ennek hatására csökken a vérnyomásunk és lassul a szívverésünk.

Az éneklés ellazítja egész izomzatunkat és erősíti immunrendszerünket: bizonyítottan emelkedik azoknak az anyagoknak a szintje, amelyek fontosak a kórokozók elhárítása és a rák megelőzése szempontjából. Olyan, mintha a test a relaxált éneklést jelként értelmezné, hogy erősítse a javító- és gyógyító mechanizmusait, sejtszinten.

Forrás: tgy-magazin.hu

Életigenlők.hu

Hasonló cikkek