Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Az embereknek folsavra van szükségük ahhoz, hogy boldogsághormonok termelődjenek a szervezetükben. Amennyiben elegendő a folsav, akkor két anyag – szerotonin és noradrenalin – termelődik a szervezetünkben. Az előbbi nyugtató és csillapító hatásokkal rendelkezik, míg az utóbbi felel a jókedvünkért és az aktív, lendületes mindennapjainkért. Amennyiben kevés noradrenalin termelődik, akkor nyugtalanná és feszültté válhatunk, viszont ha nem szenvedünk hiányt belőle, akkor derűsen és vidáman vágunk neki egy-egy napnak.

Folsavra van szükségünk a vérképzéshez, az agy, az idegek, a gyomor és a bél egészséges működéséhez. A folsav felel a növekedésért, az étvágyunkért, de a hajnövekedéshez is erre a vitaminra van szükségünk. Milyen tünetekkel kell számolnunk, ha nincs elegendő folsav a szervezetünkben?

Nyelvgyulladással, emésztési zavarokkal és vérszegénységgel. Folsav hiányában állandó fáradtság és nyugtalanság lehet rajtunk úrrá, de előfordulhat, hogy emlékezetkiesésünk lesz, szórakozottá válunk, de az életkedvünk is alább hagyhat, szorongóvá válhatunk és még alvászavarokkal is küzdhetünk. Ha nincs elegendő ebből a vitaminból a szervezetünkben, akkor emésztési panaszok is gyötörhetnek és még a korai őszüléssel is számolnunk kell.

Folsavra mindenkinek szüksége van, különösen az állapotos hölgyeknek. Viszont nagyon sok folsav ürül ki a szervezetből akkor is, ha valaki rendszeresen alkoholt vagy gyógyszert fogyaszt, de egyes májbetegségek és a fogamzásgátló tabletták is elősegítik, hogy a folsav ne hasznosuljon a szervezetünkben. Azoknak a személyeknek is több folsavra van szükségük, akik szeretnek napozni vagy rendszeresen járnak szoláriumba. A folsavat pótolni szükséges azoknak is, akik túlságosan aktívak vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek.

A folsav a B12-vitaminnal képes hatékonyan együttműködni és hasznosulni. Amennyiben mindkét vitamin hiányzik a szervezetünkből, akkor számolni lehet nemcsak idegrendszeri, hanem pszichikai zavarokkal is. Kutatások igazolják, hogy a pszichiátriai betegek jelentős hányada folsavhiányban szenved.

Milyen táplálékok gazdagok folsavban? A búzacsíra, a lencse, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája, a brokkoli, a paraj, a spárga, a fejes saláta és a karfiol. A zöld salátákban rengeteg folsav van, de ezeket a legjobb nyers formában fogyasztani, mivel ekkor tartalmazzák nagyobb mennyiségben ezt a vitamint.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts