Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A bazsalikomot Indiában már több száz éve az egyik leghasznosabb gyógynövénynek tartják. A hindu vallásban is fontos szerepet tölt be. Szent bazsalikomnak is nevezik, szent növényként tekintenek rá gyógyító hatásai miatt. A bazsalikom ugyanis többek között gyulladáscsökkentő, antioxidáns, fájdalom- és lázcsillapító hatásokkal rendelkezik, de védelmet nyújt a máj számára, segít kivédeni a stressz káros hatásait és az immunrendszert is erősít.

Mivel antioxidánsokat tartalmaz, így hatékonyan képes a szabad gyökök károsító hatásait kivédeni. Egyes feltételezések szerint a bazsalikom megakadályozza a sejtmutációkat, és a rákos sejtek növekedését is csökkenteni tudja. A bazsalikomban lévő antioxidánsok segítenek az oxidatív stresszel szembeni küzdelemben és lassítják az öregedési folyamatokat is.

A bazsalikom eugenolt, citronellolt és linalolt tartalmaz, ezek segítséget nyújtanak a gyulladás csökkentésében, amely sok betegség – gyulladásos bélbetegségek, ízületi gyulladás, szívbetegségek – kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet.

Mivel antibakteriális hatással is bír, így általa védelmet élvezhetünk a káros hatású baktériumokkal szemben, antimikrobiális tulajdonsága pedig a vírusokkal és fertőzésekkel szemben nyújt védelmet.

A bazsalikom egy adaptogén gyógynövény, amely segít a stressz káros hatásait kivédeni, megakadályozni, illetve ezen káros hatásokat minimálisra csökkenteni. A stressz vérnyomásemelkedést és légzőszervi megbetegedéseket is okozhat. Azonban a bazsalikom rendszeres fogyasztása segít normalizálni a vérnyomást és kivédeni a légzőszervet érintő betegségeket.

A bazsalikom a mentális betegségek enyhítésében is szerepet játszik, vagyis eredményes a depresszióval és a szorongással szemben. Mivel pozitívan hat a hormonokat szabályozó neurotranszmitterekre, így a bazsalikomtól nemcsak boldoggá, de energikussá is válhatunk.

A bazsalikom támogatja a májfunkciót és segíti a szervezet méregtelenítését. A gyógynövény ezen kívül segít helyreállítani a szervezet megfelelő pH-szintjét, ez pedig nemcsak az emésztést, de az immunitást is javíthatja. A bazsalikomot lehet használni puffadás ellen, étvágyjavításra, a gyomor görcsös fájdalmának enyhítésére, illetve reflux ellen.

A bazsalikom által védelmet élvezhetünk a cukorbetegség és a metabolikus szindróma ellen, hiszen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és segít a vércukorszint beállításában, stabilizálásában.

A bazsalikom természetes afrodiziákumként is működhet. Olaszországban például évszázadok óta a szerelem jelképe. Az olaszok úgy vélik, hogy ez a gyógynövény segít a libidó fokozásában. A hindu vallásban és az ájurvédikus gyakorlatban a szent bazsalikomot az élet elixírjének tekintik, amely a szexuális funkciókat is javítja és az optimális hangulatot is megtámogatja.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts