Rádió

A zöldségek és a gyümölcsök is könnyedén veszíthetnek frissességükből és okozhatnak élelmiszer-eredetű megbetegedéseket. Ezek a szabályok minden évszakban érvényesek, de a legtöbb ételfertőzés mégis nyáron történik, amikor a nagy melegben könnyebben szaporodnak el a kórokozók és okoznak különféle megbetegedéseket.

Azt ma már mindenki tudja, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök milyen pozitívan hatnak az emberi egészségre. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetjük a szívbetegségeket, a stroke kialakulását, de még a rákos megbetegedések egyes típusait is. Ezek az egészséges táplálékok segítenek a testsúly szabályozásában is. Azonban rendkívül fontos, hogy mindig friss zöldséget és gyümölcsöt vásároljunk és megfelelően tároljuk és készítsük elő azokat.

Élelmiszer okozta megbetegedéseket általában a hús, a húskészítmények vagy a tojás okozhat elsősorban, azonban a zöldségek és a gyümölcsök is okozhatnak megbetegedéseket, hiszen ezek a táplálékok is tartalmazhatnak káros baktériumokat.

Hogyan kerülheti el a gyümölcs és zöldség okozta megbetegedéseket? Először is mindig friss és sérülésmentes terméket válasszon a boltban vagy a piacon. A sérült termék általában mindig tartalmaz valamilyen kórokozót, amely a szállítás során kerül a termékbe.

A legjobb, ha a megvásárolt terméket a hűtőben tárolja. Ha otthon veszi észre, hogy a zöldség vagy a gyümölcs sérült, akkor vágja ki a sérült részt és úgy tárolja.

Figyeljen arra, hogy a gyümölcsöket, a zöldségeket, a tojást és a húskészítményeket mindig külön rekeszben tárolja a hűtőszekrényben.

Mindig mossa meg alaposan a kezét, a vágódeszkát és a konyhai eszközöket a zöldségek és gyümölcsök darabolása, tisztítása, szeletelése előtt és után is.

Mindig tisztítsa meg és mossa meg a zöldségeket és gyümölcsöket mielőtt megeszi, vagy valamilyen ételben felhasználja azokat, még abban az esetben is, ha a termék csomagolásán az áll, hogy az adott termék már tiszta és nem igényel másféle otthoni előkészületet.

Ha héjastól óhajt elfogyasztani egy gyümölcsöt vagy zöldséget, mindig alaposan mossa azt meg fogyasztás előtt.

Főzés során minden kórokozó elpusztul, de miután megfőtt az étel, a hűtőbe való elhelyezése előtt minden esetben le kell azt hűteni. Például ha zöldséglevest készít, forrón soha ne rakja azt a hűtőbe.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás

Ezeket olvasta már?
Napi életigenlés

Vitaminnal a tavaszi fáradtság ellen

Híres tudósok művészek, szentek, uralkodók versei

Close