Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 5 perc

– Jubileumi véradás ismert személyiségekkel –

„Csak ennyi!” szlogennel immár ötödik alkalommal szervezték meg a jubileumi véradást közszereplők részvételével Gyöngyösön, 2019. augusztus 21-22-én a város népszerű szórakozóhelyén, a Blue Box-ban. A szervezők maguk sem számítottak ekkora érdeklődésre, volt olyan véradó, aki több mint 3 órát is képes volt sorban állni.

Első nap 92 fő, amiből 55 férfi és 37 nő, második nap 147 fő, ebből 86 férfi és 61 nő ment el véradásra, ami mindösszesen 239 fő minden eddigi rekordot megdöntve 2015 óta. Az „Első Véradók” tavalyi 40 fős rekordja idén 51 főre emelkedett. Többféle szűrésen is részt vehettek a jubileumi napok véradói.

Szomorú statisztikája a két napnak, hogy a prosztataszűrésen 104 férfi vett részt, és ebből 21 főnek orvoshoz kell majd mennie, mert nem lett teljesen jó az eredménye.

A közszereplők szerepéről, a véradás gesztusértékéről adtak interjút az Életigenlők médiaportálnak az esemény fővédnöke Hiesz György polgármester, aki sokszoros véradó, évente kétszer minimum ad vért. Kévés Tamás alpolgármester, Klausmann Viktor, aki a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány képviseletében, tagtársaival együtt számtalanszor áldoz a nemes gesztusnak, most célzottan egy műtéthez adott vért. Aradi Mária, a Magyar Vöröskereszt önkéntese, a közszereplős véradás egykori elindítója, jelenleg is a szíve-lelke, motiváló motorja arról beszélt, mi volt az alapötlet 2015-ben. Magyariné Havas Edina, a Magyar Vöröskereszt Gyöngyösi területi vezetője örömének adott hangot, hogy nagy számban, folyamatosan érkeztek a véradásra. Tóth Krisztina, a Black Jam Tánc Egyesület vezetője, és Czene Gábor paratriatlonista bajnok is nyilatkozott a véradáshoz fűződő személyes élményeiről, a véradás fontosságáról, valamint az egészséges életmódról.

Aradi Mária, a Magyar Vöröskereszt önkéntese elmondta magazinunknak, miért választották a közszereplős véradás helyszínének öt évvel ezelőtt Gyöngyös népszerű szórakozóhelyét, a Blue Boxot: „Egy fiatalember, Major András (aki azóta autóbalesetben elhunyt – a szerk.) felajánlotta a helyszínt, mert úgy érezte, hogy a legnehezebb a fiatalokat megtalálni és megtartani. Bevált az ötlet, Gyöngyös szórakozóhelyei közül a legjobb helyszínnek bizonyult a választás. Akiket példaképnek, kitüntetettnek tartanak maguk között az emberek, azokat valahogy követik is. Ha látják, hogy Miss Mood vagy Oldal Szintia, Petro vagy a Dj-k, mondhatnám a helyi közszereplőket, akik idetartoznak, sportolók, képviselők vért adnak, akkor ők is úgy gondolják, hogy ez menő, ez divatos, ez fontos.

Arra a kérdésre, hogy mi a szerepe egy közszereplőnek, egy városvezetőnek, abban hogy minél többen adjanak vért vagy áldozzanak a közjó javára, Hiesz György polgármester így válaszolt: „Örülünk, hogy a Blue Boxban otthonra talált ez a kezdeményezés. Úgy gondolom, az ember pozíciójánál fogva tud segíteni, mivel több nyilvánosságot kap, többször elmondhatja, hogy ez milyen fontos. Főiskolás korom óta véradó vagyok, tehát nemcsak rendezvényekre jövök, és nem úgymond mint közszereplő mutogatom magam, hanem tényleg komolyan gondolom a segítséget.

Kévés Tamás alpolgármester így nyilatkozott a közszereplők hatásáról, példamutatásáról abban, hogy például minél többen menjenek vért adni: „Most először vagyok itt, kicsit izgulok is első véradóként. Nagyon fontosnak tartom azonban, hogy az önkormányzat ebben is példát tud mutatni, hogy elől legyünk ebben is. Azt tudjuk mindannyian, hogy milyen fontos a véradás magunknak is, de leginkább azoknak, akiknek a vérre szüksége van. Ez egy nagyon jó tett, nemcsak az önkormányzat részéről, hanem az ittlévő VIP vendégektől, a visszatérő véradóktól.

Klaussmann Viktor, a Kékes Kutató-Mentő Alapítvány elnöke arra a kérdésünkre, hogy a közszereplős véradáson, az ötödik jubileumi rendezvényen hányszoros véradó elmondta: „Itt a Blue Boxban most harmadjára vagyok, az elmúlt négy-öt évben háromszor voltam vért adni. Egyébként 1984 februárjában kezdtem, amikor egy bányászbaleset volt Pécsen és hajnali fél kettőkor az őrmesterem végigrohant a körleten, hogy vért kell adni. Véleményem szerint a véradás eléggé problematikus dolog, nagyon sokan nem adhatnak vért különböző okokból kifolyólag. Van, aki fizikálisan nem bírja, elájul a vértől. Ezért nem mondanám, hogy mindenki azonnal rohanjon vért adni, de konzultáljon, próbálja megtudni, hogy vajon jó lesz-e neki is első véradás mellett dönteni. Mindamellett azt hiszem ez egy tökéletes példája annak, hogyan lehet közvetlenül segíteni valakin, aki bajba jutott. Most először kaptam egy papirost, rajta egy hölgy neve, akinek közvetlenül adom a vért és ez egészen megváltoztatja ezt a perspektívát, most valakinek adtam a vért, aki ettől a vértől meg fog gyógyulni és ez hihetetlenül jó érzés.

Czene Gábor paratriatlonista elmondta, mi a véleménye a közszereplők szerepéről a véradásra való buzdításban: „nekem ez nem kérdés, hogyha ilyen lehetőség felmerül, akkor mindenképpen itt a helyem. Voltam a túloldalon is, aki vért kapott egy baleset kapcsán, tudom, ez miről szól, szerintem mindenkinek fontos, hogy ilyen helyen ha tud részt vegyen. 12-szeres véradó vagyok.

Tóth Krisztina, a Black Jam Tánc Egyesület Hip-hop Tánciskola vezetője is részt vett: „Minden jótékonyság mellett ott állunk, mert ha az ember vagy családtagja közel kerül hozzá, hogy vérre van szüksége, akkor elgondolkodik rajta, hogy erre nagyon nagy szükség van. Most hogy közeli hozzátartozónak kerestünk vért, és tudtuk, hogy már csak napok voltak, ezért azóta különösen nagyon fontosnak tartom, hogy minden ilyen eseményen ott legyünk és szervezzük is az embereket.

Nagy Dávid, a Blue Box Program Kft. ügyvezetője: „Ebben az évben a véradásnak az a mottója, hogy: „Csak ennyi!” mert aki eljön első véradóként és átmegy a procedúrán mindig azt kérdezi, hogy csak ennyi? Azzal törekszünk a fiatalokat bevonzani, hogy ez tényleg nem fájdalmas, tényleg gyorsan lezajlik, és hogy ezzel tényleg rengeteg életet meg lehet menteni. A közönségünknek vannak példaképeik, kedvenc fellépőik és ezeket a fellépőket elhívjuk ilyenkor nyáron, hogy ők is vállalják fel és terjesszék a véradás fontosságát.

Dr. Szilágyi Vivien orvos elmondta magazinunknak, hogy mik azok a kritériumok, amiknek meg kell felelni egy leendő véradónak: Ezek a kritériumok fenn vannak az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán. Ami inkább a lányoknál szokott kérdés lenni, 50 kiló alatti vagy feletti testsúly. Különböző alapvizsgálatokat csinálunk itt a helyszínen, az első beléptető körben mindenki kap egy kérdőívet, amit lelkiismeretesen ki kell tölteni. A különféle rovar – méh-, darázs, vagy kullancs – csípést, herpeszt is jelezni kell, mert az bonyodalmat okozhat annál, aki műtéti helyzetben majdan a vért kapja. A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány és a Revitality Egészségközpont roll-upjai is jelen voltak a rendezvényen, sokan készítettek képet előtte és mi is több interjút itt vettünk fel, így még szélesebb nyilvánosságot kapott a 12 szirmú egészségvirág.

Vajda Márta

eletigenlok.hu

Similar Posts