Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Antioxidáns – ez az ami közös a csokoládéban és a vörösborban. A karácsonyi előtti céges vagy baráti ünneplések velejárója mindkettő, ennek apropóján beszél most a Magyar Kardiológusok Társasága élettani hatásaikról. Arra hívják fel a figyelmet, hogy ugyan a magas kakaótartalmú étcsokoládéról és kimondottan a vörösborról igazolták, hogy érvédő hatásuk van, fogyasztásuk mértékkel ajánlott.

„A csokoládéról számos vizsgálat igazolta, hogy csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, kiderült az is, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Legutóbb az European Heart Journal című szaklapban tették közzé amerikai kutatók, hogy a hetven százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládé jelentős mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát. A valódi csokoládé kifejezetten rugalmasabbá varázsolta az ereket. A kutatók kimutatták, hogy ez a nitrogén-monoxid-kiválasztás növekedéséből ered – olvasható Vértes András, a Magyar Kardiológusok Társaságának Kardiovaszkuláris Prevenciós és Rehabilitációs Munkacsoport vezetőjének a szavai a közleményben.

Az ütőerek tágulékonyságának fokozódását a felkar artériájának mérésével igazolták, ugyanakkor a vérlemezkék összetapadó készségét a csokoládé csökkentette, mely szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség. Úgy fogalmazott: a szívelégtelenség javítására több hatásos gyógyszert sikerült kifejleszteni, de a kezelés eredményének további javítására még mindig szükség volna. Megjegyezte, a sok százmillió dollárokért kidolgozott készítmények mellé kipróbálják az évszázadok óta alkalmazott gyógyszert, a kakaóból készült csokoládét – ehhez hozzátette, svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét, viszont a túlzott csokievéstől óvott mindenkit.

Bor: élet és erő

 „A vörösborról megannyi tapasztalat és sok tudományos megfigyelés adatai gyűltek össze, de kis mennyiségű bor megivására vonatkozólag eddig gondos vizsgálat nem történt. Olasz kutatók a vörösbor szívre gyakorolt hatását vizsgálták igen kis mennyiség elfogyasztása után. Az orvosi szakirodalomban számos vizsgálat eredményei igazolták, hogy az alkohol, kiváltképp a vörösbor rendszeres, de mérsékelt fogyasztása hosszú távon szívet védő hatású, ahogy azt a francia és az olasz konyha, a mind többet ajánlott mediterrán étrend eredményei bizonyítják – írta Vértes András a közleményben.

Ennek alátámasztására felidézte, hogy Sienna orvosegyetemén Matteo Cameli és munkatársai korábban azt vizsgálták, hogy igen kevés helyi vörösbor megivása hogyan és milyen mértékben befolyásolja egészséges emberek szívműködését: az eredmény magáért beszélt, a tesztalanyok által elfogyasztott igen kis alkoholmennyiség másképp befolyásolta a szívpumpa két részének a teljesítményét. Konkrétan a valamennyi sejtünket oxigénben dús vérrel ellátó bal szívkamrának az összehúzódási képessége 9-14 százalékkal csökkent, a vért a tüdőbe továbbító jobb szívkamra viszont mérhetően erélyesebben működött, így a vérnyomást már ez a kevés alkohol is csökkentette.

Forrás: napidoktor.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts