Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Vasárnap délután lezárják a Lánchidat és „sétálóutcává” válik egy kis időre egy nemes ügy miatt. A szakemberek és civil szervezetek a szűrés fontosságára és a betegség megelőzésére hívják fel a figyelmet az AIDS-világnapján a vörös fénnyel kivilágított Lánchídon.

December 1-je az AIDS Világnapja, amelynek 2019-ben a mottója: „A változást a közösségek érik el!”. Ennek alapját az adja, hogy a világ vezetői elismerik a közösségek alapvető szerepét az AIDS megfékezésében.

Továbbra is kevesen járnak szűrésre

Magyarországon minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak, a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe – tudatták.

2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. A HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon azonban jelenleg körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött van, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést.

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, ahol előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés, amelynek eredménye 20 perc alatt elkészül.

Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést.

eletigenlok.hu

Similar Posts