Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A lisztérzékenységben szenvedők körében nagyon gyakori a fáradtság, a szomorúság, a szorongás, az álmatlanság, a depresszió és a fejfájás. Hosszú ideig a lisztérzékenység tüneteinek a listája csak a nyilvánvaló gyomor- és bélrendszeri problémákra, a hasi fájdalomra, a hasmenésre vagy a felszívódás következményeire, például a vérszegénységre vagy a csontritkulásra terjedt ki.

Az utóbbi időben találtak arra összefüggést, hogy a lisztérzékenység hogyan befolyásolhatja az idegrendszert. A betegek tüneteinek vizsgálata során felmerült a kérdés, hogy a depresszió összefügghet-e a lisztérzékenységgel. Kiderült, hogy a lisztérzékenység nemcsak az emésztőrendszer működését zavarhatja meg, hanem pszichológiai problémákat is okozhat.

Azokat a mechanizmusokat, amelyek megmagyaráznák, hogy a lisztérzékenység növeli-e a pszichiátriai betegségek kockázatát, még nem teljesen tisztázták, de valószínűleg ok lehet az alultápláltság, a nem megfelelő táplálkozás, felszívódás és az agy nem megfelelő működése közötti kapcsolat.

Egyes magyarázatok szerint a triptofán aminosav és a B12-vitamin hiánya, illetve az agy gyenge véráramlása lehet az oka a neurológiai betegségek kialakulásának a lisztérzékenységben szenvedők körében.

Mégis milyen következményei lehetnek a hangulati rendellenességeknek a lisztérzékenységben szenvedőknél? Kialakulhat szorongás és depresszió. De ez a betegség egy ördögi kört is kialakíthat, hiszen a depresszióban szenvedő betegek gyakran figyelmen kívül hagyják a gluténmentes táplálkozást, amellyel csak súlyosbítják a depresszióra és a szorongásra oly jellemző kellemetlen tüneteket.

Egyes betegeknél azonban nem elégséges csak a gluténmentes táplálkozási szokásokat bevezetni ahhoz, hogy a depresszió tünetei enyhüljenek, illetve megszűnjenek. Az olyan betegeknél, ahol a gluténmentes táplálkozás nem hozza meg a kellő eredményeket, csak és kizárólag a pszichológiai támogatás és a terápia lehet a járható út. A család támogatása és bevonása szintén nagyon fontos azokban az esetekben, ahol az illető lisztérzékenységben szenved. Ez a megközelítés nemcsak abban segít, hogy enyhüljenek a depresszió nemkívánatos tünetei, hanem az étkezés megváltoztatásában is az illető segítségére lehet a családtagok és a barátok támogatása. Amennyiben a depressziós beteg nem veti magát alá kezelésnek, úgy más, komolyabb betegségek is felüthetik a fejüket. Ilyen lehet például a rákos megbetegedés vagy a cukorbetegség.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts