Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. < 1 perc

Kutatók igazolták, hogy a prosztata daganatai lassabban növekednek és jóval kisebbek maradnak a rendszeres diófogyasztás hatására.

A Kaliforniai Egyetem Paul Davis vezette kutatócsapata korábban már bebizonyította, hogy a dió képes megszüntetni a véredények falán jelentkező gyulladásokat. Ugyanez a csapat most genetikailag prosztatarákra hajlamos egereknek adott két hónapon át napi 14, megtört diót. A kontrollcsoportba tartozó állatok normál étrendjükön felül ehelyett szójaolajat kaptak.

A vizsgálat végén a prosztatadaganatok a dióval etetett csoportnál átlagosan ötven százalékkal kisebbek voltak, és növekedési ütemük csupán egyharmada volt a kontrollcsoportéhoz képest.

A prosztata egészségét szem előtt tartó étrendnek tehát mindenképpen tartalmaznia kellene diót – nyilatkozta Paul Davis a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. A diónak amúgy is helye van az egészséges táplálkozásban a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás mellett.

A dió prosztatára gyakorolt jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az a prosztatarák fokozott kockázatára utal.

Az amerikai kutatók egy új génchipes módszer segítségével követték nyomon a dió hatását. Ez lehetővé tette, hogy megfigyeljék a daganatban és az állatok májában végbemenő genetikai változásokat: a dió a daganatban és a májban is kedvező hatással volt azokra a génekre, amelyek szerepet játszanak a rák növekedésének szabályozásában.

Forrás: vital.hu

Életigenlők.hu

Similar Posts