Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Természetes, immunerősítő és egészségmegtartó táplálkozás

A makrobiotika tudományának rendkívül sokat köszönhetek. Nemcsak visszakaptam általa az egészségemet, és fittnek, életerővel telinek érzem magam, hanem remek barátságokat kötöttem Magyarországon és külföldön egyaránt. 

Egyre többen döbbennek rá, hogy az egészség az életünk egyik legnagyobb kincse. Sokan sokféle módszert kínálnak,  viszont  egyre  gyakrabban ismerik fel világszerte is a makrobiotika  jelentőségét, annak egyszerűségét, természetességét és hatásosságát.

Ennek az ősi tudománynak az elsajátítása nem csak elméleti, hanem gyakorlati részből is áll. Meg lehet tanulni online tanfolyamokon, szakkönyvekből is, azonban a rutinos, mindennapi alkalmazáshoz jobb egy tapasztalattal rendelkező, évtizedek óta ilyen életmódot élő oktató, akivel lerövidül a betanulási idő.

Gyakran kapok felkérést, hogy személyre szabva, az állapotnak megfelelően, a gyakorlatban mutassam be a makrobiotikus életmódot. Ennek köszönhetően töltöttem 10 napot Dubaiban január elején. 17 éves gyakorlattal rendelkezem, így könnyen, egyszerűen tanítom be a legfontosabb tudnivalókat. Dubaiban hosszabb idő állt rendelkezésre, így egy nagyobb ismeretanyagot vettünk át  elméletben és  gyakorlatban is, kezdve az egészséges reggelitől, az ebéden át a vacsoráig, nem kihagyva a desszerteket, a gyógyitalokat, gyógyító pakolásokat sem.

Természetesen mindehhez szükségünk volt megfelelő nyersanyagokra, így bevásárlókörútra indultunk. Az első meglepetés, ami ért az volt, hogy milyen ismert és fejlett ez a természetes alapanyagokon alapuló táplálkozási kultúra. Számos hatalmas makrobiotikus „nagyker” létezik, széles és friss áruválasztékkal. Nem gondoltam volna, hogy  Dubaiban  is ilyen elismert és közismert ez a táplálkozási módszer.

Az élet egy empirikus, azaz gyakorlati tudomány. Az úszást is a vízzel való találkozáskor lehet bemutatni, csak olvasva mit sem ér. Így vagyunk a táplálkozás tudományával is. Jóllakni kizárólag recepteket olvasva lehetetlen. Minden nap megéhezünk és azokat az ételeket fogyasztjuk, amelyeket anyáink, nagyanyáink, dédanyáink készítettek, mert ezt a tudást adták át generációkon át. Érzelmileg kötődünk a gyermekkorban megszokott ételekhez. Abban az életkorunkban létezésünk  biztonságát adta, és ez az érzés életünk végéig fontos számunkra. Ezért a helytelen, betegséget okozó táplálkozási szokásaink megváltoztatása magas tudatossági szintet vagy kényszerhelyzetet igényel.

Dr. Ornish mondta kutatásai alapján: Kevés örökölhető betegség van, inkább örökölt konyha. Valóban megfigyelhető az, hogy amikor könnyen hozzáférhető volt pl. vidéken az állattenyésztés miatt a friss tehéntej, a család női tagjai között sok mióma, ciszta vagy más női reproduktív szervi  panasz volt. A tüdő léghólyagjai telítődtek az elfogyasztott tejtermékek váladékával, aztán következtek a légúti panaszok, fül és hallójárat gyulladások, süketség, akár allergia és asztma  kíséretében. A tápcsatorna elnyálkásodása így már gyermekkorban elkezdődött és felnőtt korra igen kellemetlen panaszokkal – reflux, vastagbélgyulladás, egyéb bélpanaszok – jelzi ezt a rossz étkezési szokásunkat.

Prof. Dr. T. Colin Campbell Kína tanulmány c. könyvében statisztikailag bizonyította  ezt a tényt, és azt is, hogy bizony a rákos megbetegedések gyakoribbak a tejtermékek, főleg a sajtokat fogyasztók körében.

Tudományos igazolást is nyert, hogy a gabona és a növényi fehérje együttes fogyasztása teljes körű fehérjét biztosít az emberi szervezet számára, akár kemény fizikai aktivitás során is. Ráadásul a mai elkényelmesedett világunk hétköznapjaiban nincs is fizikai aktivitásunk. Érdekes, hogy például a gladiátorok csontvázát vizsgálva derült ki, hogy ezeknek a harcosoknak a legmagasabb ásványanyag  tartalmú, erős csontozatuk volt. Árpát és babot együtt főzve ettek élethosszig, olyan volt, mint a sólet, csak tisztán állati fehérje nélkül. Tiszta tápcsatornájuk volt, ami garantálta az elméjük tisztaságát, rugalmas testüket, szálkás izomzatukat, a gyorsaságukat, rugalmasságukat, a másodpercek alatti, tűhegyes, gyors, jó döntésüket. És mint tudjuk, nagy volt a tét.

Hippokratész görög orvos munkáiban olvasható az  a tény, hogy az egyszerű, olcsó, nem luxus ételek adják az egészségünk biztonságát.  Hippokratész makrobiosz (makrobiotika) művében a következő életmódot és táplálkozási elveket javasolja naponta:
• 40-60% gabona (főtt gabonaszemek, alkalmanként a gabonából készült tészta és lisztes termékek, pl. kerekszemű barna rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, árpa)
• 15% növényi fehérje (bab, lencse, borsófélék).

Ez a kettő (gabona és növényi fehérje) bázis alapanyag, ami a túlélésünket, az immunrendszerünk erősségét adja. Immunanyagokat tartalmazó gabonák fogyasztása az egészség megtartását, a betegség megelőzését és a felépülést segíti. A tiszta tápcsatorna biztonságot jelent. A tejtermékek fogyasztása (sajt, tejföl, túró, joghurt, kefír, tejszínhab, jégkrém, túró rudi) a testet nyálkásítják, amely elsavasodáshoz vezet.
• 40% zöldség (gyökeres, kerek, felfelé vagy vízszintesen növekedő  répafélék, hagyma, káposzta, póréhagyma, cukkini).
A fő fogásunk 4 részből álljon ahhoz, hogy elkerüljük a hiányállapotokat.
• 40-60% gabona (rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, árpa)
• 15% növényi fehérje (bablencse-borsó) • 40% zöldség (káposzta, cukkini, póréhagyma, répa)
• 5% savanyú-salátaféle, az emésztés megkönnyítéséért.

Ha ezeket az arányokat követjük a fő fogásunk elfogyasztásakor, tökéletesen, harmonikusan, könnyedén érezzük magunkat.

Reggelire a sós vízben  főtt lágy gabonakása és sós leves a legjobb a szervezetünk számára. Ezeknek az arányoknak megfelelően számtalan variációjú étel készíthető.

Családoknál, életmódtáborban tanítom, hogyan valósítsák meg mindezt a napi gyakorlatban. És ez csak az alap. Speciális ételek készíthetők különböző állapotokra, hiszen nincs két egyforma ember, nincs két egyforma állapot. Különbözik az immunerősítő, relaxáló, energiát adó, tisztító, hűtő vagy melegítő hatású ételek készítése. Minden a személyes állapottól függ. Ismernünk kell az alapanyagok élettani hatását, a különböző vágási és főzési módokat, amelyek eltérő hatással vannak az étel fogyasztóira. Az elmélet a gyakorlattal együtt sokkal könnyebben elsajátítható. Ezért igazi élmény az, amikor közösen készítjük az ételeket egy tematikusan felépített tudásanyag mentén.

Szinte bármilyen mai modern étel egészséges változata is elkészíthető ezeken a foglalkozásokon. Pl. a túrógombóc készülhet kölesből, a prézli az olajban pirított kukoricadara, az édes-savanyú ízű öntet egyszerűen készíthető citromból és juharszirupból vagy rizsszirupból egy kis rizsliszttel besűrítve.

Az édes íz a legnagyobb erőt adó íz, hiszen amikor lemegy a vércukorszintünk, akkor gyengének érezzük magunkat és azonnal cukor után nyúlunk. A biztonságos édes íz legyen főleg a zöldségek édes ízéből, ez az, ami a stabil vércukor szintet adja. Pl. szelídgesztenye, sütőtök vagy szinte minden zöldség különböző főzési móddal elkészítve (pirítva, párolva, gőzölve) még édesebbé válik.

A Kárpát-medencében hagyományosan ezekből az alapanyagokból készítettek és fogyasztottak számtalan ételt, ami generációk egészségét biztosította. Ezek pl.
• sólet (árpa és bab összefőzve)
• savanyúkáposztás bab (mint a székelykáposzta, csak amikor nem volt hús vagy indokolatlan volt a húsfogyasztás, akkor hús helyett babbal készítették)
• borsóleves zöldséggel
• bableves sokféle zöldséggel
• csicseriborsó leves, palócosan bagóca leves
• csicseriborsó fasírt, azaz falafel
• csicseriborsó krém, vagy humusz
• lencseleves
• tárkonyos vajbableves puliszka levesbetéttel, vagy zöldbab leves zöldségekkel
• rakott káposztás bab
• Bud Spencer hagymás babja, csak füstölt bacon nélkül
• babsaláta nyers zöldségekkel, főtt babbal
• lencsesaláta nyers zöldségekkel, főtt lencsével
• csicseriborsó saláta, főtt csicseriborsóval
• sokféle zöldséges, gombás étel pl. pirított  zöldséges gomba főtt tésztával
• töltöttkáposzta  gombával vagy babbal, vagy mindkettővel keverve
• korhelyleves, egyéb savanyú levesek, amelyek a máj tisztítására szolgáltak
• édes zöldséges levesek, amelyek a hasnyálmirigy egészségét, a stabil vércukorszintet biztosították, pl. sütőtökkrémelves, vegyes zöldség leves  káposztából, sárgarépából, vöröshagymából. A gyermekeknek nagyon fontos a minőségi édes íz, fontosabb, mint a felnőtteknek.

Fontos, hogy a gabonaszemek (kerekszemű barna rizs, köles, hajdina, kukorica, cirok, árpa, zab) egyben megfőzve legyenek a fő fogás gabona köretének az alapjai. Ehhez feltétlenül párosítsunk valamilyen növényi fehérje fogást, pl. zöldséges lencse, bab, zöldborsó, csicseriborsó.

A savanyúság az étkezés végén egy-két kanállal elegendő, hogy az elfogyasztott táplálékunk emésztése beinduljon. Ezek a savanyúságfélék lehetnek sós uborka, kovászos uborka, savanyúkáposzta és vegyes zöldségekből készült ecetes savanyúságok, természetesen cukor nélkül.

Amikor az egyensúlyból kikerülünk, mert valamilyen panaszunk van, fontos, hogy szakértővel beszéljük át, mit fogyasszunk a puffadás vagy más kellemetlenség, fekélyes, cisztás vagy gyulladt állapot elkerüléséért. Ilyenkor a lágy, gluténmentes gabonakása fogyasztása reggelire, vagy egy könnyű sós zöldség leves olyan érzést ad, mint egy mennybemenetel. Természetesen az alapos rágás fontos, hogy nyállal jól összekeverve menjen le minden falat, mert ez az emésztés egyik fő fázisa, amivel a felszívódást segítő enzimeket állítjuk elő.

Enni mindenki szeret, öröm számomra az ételkészítés tanítása. Amikor meghívásra megyek, előfordul, hogy a konkrét feladatok akár a konyha teljes átrendezésével is járnak, nemcsak a szakszerű ételkészítés a feladat. Például helyet kell biztosítanunk az alapanyagok megfelelő tárolásához.

Tudjuk, hogy a legfontosabb az egészség, hogy fizikai és érzelmi egyensúlyban legyünk. Ha ez rendben van, akkor mindent meg tudunk valósítani az életünkben, amit megálmodtunk, energiával feltöltve végezzük a napi  feladatainkat, és ilyenkor csak jó dolgok történnek velünk.

Boldog vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Imádok jókat enni, szeretek segíteni, szeretetben és békében élni.

Egészséget, finom ételeket kívánok minden kedves Olvasónak!

Sebestyén Szilvia
makrobiotikus táplálkozási szakértő,
Makrobiotika Intézet alapítója és vezetője
https://sebestyenszilvia.hu

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts