Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 3 perc

– óriási érdeklődés volt

A Mozgásba hozzuk a közösséget címmel rendezett családi egészségnapra a ZöldPanel Egyesület meghívására A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány végezte a rákszűréseket, az általános állapotfelmérést és az érfalrugalmasság vizsgálatot Eger Északi lakótelepén, a Nemzedékek terén 2021. szeptember 11-én.

136 fő + 1 gyerek vett részt a szűréseken, nekik összesen 445 vizsgálatot végeztek el a velünk szűrő szakemberek.

A korosztályi megoszlás a nagyátlagban megszokott volt: 35% középkorú, 55% idős és 10% fiatalabb vett részt, a nemek aránya is a szokásos volt 70% nő, 30% férfi jött el vizsgálatokra.

Dr. Černák Áron szlovák származású, itt élő fogorvos szűrt velünk. Rosszindulatú elváltozást nem talált a 136 megvizsgált páciens között. A szájhigiénét a legtöbb embernél megfelelőnek találta. Néhány jóindulatú elváltozást tapasztalt, köztük két papillomát, két fibromát, egy gombás fertőzést talált. És egy igen komoly „meglepetés” is érte… volt nála egy páciens, aki két(!) éve nem vette ki az alsó fogpótlást a szájából… A velünk szűrő fogorvos a lelkére kötötte, hogy keresse meg haladéktalanul a saját fogorvosát, aki szedje le és készítsen egy új pótlást. Így ennél a páciensnél a szájüregi rákszűrést sem lehetett maradéktalanul elvégezni, mert a ránőtt pótlás alá nem tudott belátni a szakorvosunk.

Dr. Svastics Egon bőrdaganatra szakosodott onkológus összegzésében elmondta: a 136 megvizsgált személy között konkrét rosszindulatú rákkiszűrés nem volt. Rákmegelőző állapotokat talált, egy férfinél plasztikai sebészeti eljárással eltávolítható elváltozást, 4 nő páciensnél displasticus naevust (melanóma előszobája) további vizsgálatra, illetve műtétre javasolta. Basalioma – rosszindulatú bőrdaganatgyanú – két idősebb embernél volt. 5 főnél felmerült a gyanúja, hogy az arcon, homloktájon basalioma van, további bőrgyógyászati vizsgálatra irányította őket onkológusunk. (lehet, hogy obszerváció – megfigyelés – elegendő). Volt egy hölgy, aki mellműtét után azért jött, hogy megvizsgáltassa nincs-e a bőrén elváltozás. Egy májtranszplantált férfi is azért jött, hogy megnézesse, van-e bőrdaganat gyanú nála. Szerencsére egyik esetben sem volt ok aggodalomra, de fontos a megelőzés célzatú odafigyelés, a szakorvosi kontroll. Egy kisgyereket is elhoztak szülei egy ártalmatlannak bizonyuló bőrelváltozással.

Az általános állapotfelmérésen 95 ember vett részt. Zsenits Andrea életmód-tanácsadó elmondása szerint többnyire 40-70 év közöttiek vettek részt, de a 70-85 éves korosztályból is érkeztek vizsgálatra. 35 év alatt 4 fő vett részt.

Jellemzően magas vérnyomásértékek voltak, meglepő, hogy 45 év felett szinte mindenki vérnyomásgyógyszert szed. Sok esetben volt magas a zsigeri zsír is. Kirívóan rossz eset nem volt, inkább pozitív: 3 olyan 80 év fölötti páciens volt, akinek az állapota irigylésre méltó, életmódjuk igen aktív, ezért a mért értékeik is példaértékűek.

Érfalrugalmasság vizsgálaton 78 fő vett részt. Juhász Edit életmód-tanácsadó egy kimagaslóan rossz állapotot mért, akit haladéktalanul háziorvoshoz, majd kardiológiára tanácsolt. A szűrésen megjelentek 30%-ának kiválóak voltak az értékei, 37%-nak jó. A fennmaradó 33%-nak nem volt kielégítő a mért értéke, nekik az életvitelükben bevezethető változtatásokat, természetes praktikákat elmondta, többen fogékonyak voltak ezekre a jótanácsokra.

A szűréseinken résztvevőket megajándékoztuk Béres Cseppel, Életigenlők magazinnal és Visegrádi ásványvízzel.

Köszönjük a meghívást és a partnerséget a ZöldPanel Egyesület elnökének, a támogatást Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának!

Köszönjük az együttműködést a Nemzeti Népegészségügyi Központnak!

“Amilyen nagy volt az érdeklődés a vizsgálatok iránt, olyan nagy volt az elégedettség is a szűrések után hazatérő résztvevők részéről. Meggyőződésem, hogy igény van az ilyen típusú egészségügyi ellátásra a prevenció érdekében” – mondta el a nap végén Botkáné Németi Ibolya, a ZöldPanel Egyesület elnöke.

(Szerk.)

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts