Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

Éppen úgy, ahogy a testünknek, úgy az agyunknak is szüksége van tápanyagokra, vitaminokra, ásványi anyagokra, vízre, szénhidrátokra, zsírokra és fehérjékre.

Agyunknak szüksége van zsírsavakra. Az egyik ilyen az ALA (alfa-linolénsav), amelyet magokból, diófélékből és növényi olajokból nyerhetünk. Másik fontos táplálék az omega-3 zsírsav. Az EPA és a DHA azért nagyon lényeges az agy számára, mivel ezek segítségével képes az agy megfelelően működni. Hetente három alkalommal érdemes halat fogyasztani, például lazacot, heringet, makrélát vagy szardíniát.

Agyunknak oxigénre is szüksége van a megfelelő működéséhez. Agyunk különösen érzékeny az oxidatív stresszre, amelyet a káros hatású szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány okoz, ami aztán sejtkárosodáshoz vezethet.

Természetesen a természet rengeteg olyan táplálékot kínál, amelyek gazdag forrásai az antioxidánsoknak. Az egyik ilyen táplálék a fekete áfonya, amely nagyon magas antioxidáns-tartalommal bír, így védve meg az agy sejtjeit a pusztulástól és a károsodástól. A fekete áfonyában található antioxidáns polifenolok védelmet jelentenek a kapillárisok számára, és stimulálják a vérkeringést is, ami megtámogatja a kognitív egészséget és jó hatással van a memóriára is.

A kurkumában található kurkumin nevű vegyület nemcsak antioxidáns védelmet képes biztosítani, de gyulladásgátló tulajdonságai is ismertek. Az oxidatív stressz megakadályozásával a kurkumin megtámogatja az egészséges idegsejteket, azok működését és eredményesen képes megküzdeni az agyszövetben zajló zsíroxidációval is. A kurkumin nagyon jó hatással van a memóriára, illetve a káros hatású szabad gyökökkel szemben is védelmet élvezhetünk általa.

A vörösbor antioxidáns rezveratrolt tartalmaz, amely megtámogatja a szív- és érrendszeri egészséget. Aki nem szeretne alkoholt fogyasztani, nyugodtan ehet olyan szőlőmag- és szőlőhéjőrleményt, amely szintén sokat tartalmaz ebből az antioxidánsból.

Antioxidáns vitamin az E-vitamin, amelyből sokat tartalmaz a mandula és a napraforgómag. A C-vitamin is antioxidáns vitamin. Kiváló forrás a paprika, a paradicsom és a citrusfélék. A flavonoidok is nagyon jó antioxidánsnak számítanak.

Agyunknak B-vitaminokra is szüksége van. A B6-vitamin, a B12-vitamin és a folsav fontos szerepet játszik a szervezet homociszteinszintjének csökkentésében, így minimalizálhatja a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a stroke kialakulásának a kockázatát.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts